Hlavní obsah

Podivně zmutované lidské bytosti jsou k vidění na nové výstavě v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A nejen to. Galerie města Plzně hostí výstavu uznávaného malíře Tomáše Císařovského a sochaře Jana Dostála. Některá díla jsou vystavena poprvé.

Foto: Jan Kaše

Polámané akty od Tomáše Císařovského

Článek

Na plzeňském náměstí Republiky jsou od 27. září zpřístupněny dvě výstavy.

Tomáš Císařovský, který je jedním z nejuznávanějších českých malířů, jednoznačně preferuje klasickou techniku – olej na plátno, ale nepohrdne ani akvarelem. V Plzni se mohou návštěvníci seznámit i s jeho nejnovější tvorbou, která nebyla dosud vystavena.

„Zachovává však rozsah a typické zaměření autorova malířského rejstříku, tedy jak práce, které vycházejí z novodobé historie – tu zde prezentuje výběr z obrazů ze života dramatika a prezidenta Václava Havla, nazvaný Úmysl a trochu náhoda, což je citace z jednoho Nezvalova verše – tak krajiny, a to jak české tak i vzdálené, a to nejen v oleji, ale i na velkých akvarelech, a pochopitelně soubor figurálních obrazů, ať už jde o různé poustevníky nebo podivně zmutované lidské bytosti,“ dočteme se na výstavě.

Je zajímavé, že na první pohled jsou obrazy Tomáše Císařovského pestré, živé a hlavně srozumitelné. Avšak po chvilce pozorování můžete zjistit, že autor do díla možná ukryl dvojsmysly. A je pouze na divákovi, jak si obsah, nebo spíše umělcův vzkaz, vlastně vyhodnotí. Rozhodně není vhodné spěchat a ukvapovat se. A třeba je dobré se k některým výtvorům i vrátit a znovu se do nich zadívat.

Sochař Jan Dostál, který nedávno ukončil studium figurálního sochařství v ateliéru Michala Gabriela na brněnské Fakultě výtvarných umění, je začínajícím umělcem, což ale rozhodně neznamená, že by neměl co nabídnout. Používá materiály a techniky, které poskytují dostatek možností pro zcela ojedinělé a zajímavé výtvory.

„Honza je, jak vidno, milovník železa, se kterým zachází jak s papírovou milenkou. Stříhá ho, sváří, kupí, shazuje z výšky dolů, kroutí s ním za studena. Vytváří svařované skulptivní konstrukce, pokroucené stély, geometrizující či naopak amorfní kompozice... Překračuje hranice toho, co může být, technologicky i vizuálně, současná plastika,“ uvedl kurátor výstavy Martin Dostál.

Výstava potrvá do 24. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám