Hlavní obsah

Podhradí na Ašsku je plné pozoruhodných památek

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ašsko je trochu turisticky opomíjené, v bývalém přísně střeženém hraničním pásmu ale najdete dost zajímavých objektů i přírodních zajímavostí. V údolí Ašského potoka se nachází ves Podhradí, do roku 1945 se jmenovala Neuberg. Stojí tu ruiny několik panských sídel a unikátní kostel Dobrého pastýře.

Foto: Vratislav Konečný

Věž původního hradu v Podhradí

Článek

Město lipanů

Město je pojmenováno podle německého názvu ryby lipan - Äsche. Tři má i ve znaku. Ve 14. století získávají celou oblast Zedwitzové, kteří ovlivňovali místní dějiny dalších 600 let. Ašsko bylo po třicetileté válce jediným protestantským územím v Čechách. Textilní výroba byla od 18. století hlavním výrobním odvětvím.

V minulém režimu se město nacházelo v přísně střeženém pohraničním pásmu, na poválečný odsun doplatila likvidací řada obcí.

Ve městě stojí jediná socha Martina Luthera u nás, kamenný most, několik historických domů. Na náměstí zaujme socha básníka Goetha, v ruce svírá minerál. Většina lidí zná jen jeho prózu, o jeho mineralogické vášni nemá potuchy. Nad městem kamenná rozhledna Háj.

Dobrý pastýř a hradozámecké ruiny v Podhradí

Do Podhradí je to asi 6 kilometrů, cesta pěšmo, byť po asfaltce, vede nádhernou přírodou, takže uběhla dost rychle. Vysoká věž bývalého hradu je vidět zdálky, měří 20 metrů a bývala o deset vyšší.

Hrad založili ve 13. století k ochraně obchodní stezky do saského Elsteru Neubergové. Postavili ho strategicky na skále nad zužujícím se údolím. Místo aby cestu chránili, prosluli spíše jako loupežníci. Po meči vymřeli roku 1395, poté přešlo panství ženitbou na Zedtwitze.

Ti tu sídlili 550 let až do roku 1945. Za tu dobu postavili další tři objekty: Horní, Nový a Dolní zámek. Ze dvou se zachovaly ruiny. Třetí zmizel docela. Původní hrad vyhořel v roce 1647, stavební kámen použili na další výstavbu. Místo hradu si Zedtwitzové postavili zámek, ten zničili Švédové, na jeho místě vznikla další stavba.

Zedtwitzové byli zřejmě rod, který se nedal jen tak vykořenit. Procházím podle tabulí u jednotlivých zřícenin, blízkost staveb je velmi působivá. Požár zachvátil v roce 1902 Horní zámek, zbylo z něj vysoké obvodové zdivo. Dolní zámek postihla demolice v letech 1965 až 1966, byl naprosto zchátralý, zbyly jen zavalené sklepy.

Kousek od věže stál pivovar, v terénu jsou patrné zbytky dalších zdí. Na orientační tabuli je nakreslena ozdobná mříž v bráně. Starousedlík mi vyprávěl, jak ji po revoluci někdo za bílého dne ukradl.

Velkým zázrakem se zachoval evangelický kostel Dobrého pastýře, nejstarší v monarchii. Původně gotická stavba z let 1470 až 1490 byla roku 1680 barokně upravena. Interiér je nádherný, dřevěný strop s překrásnou výmalbou andělů, balkony s očíslovanými sedadly a starými jmenovkami věřících.

Provedl mě jím Vlastimil Kroutil, který se léta stará o kostelní hodiny. Funkční varhany, v sakristii tři náhrobní kameny s postavami a erby neznámého stáří. Je div, že se to zachovalo do dnešních dnů na území, kde se vše německé demolovalo.

U domu pod kostelem stojí starý smírčí kříž. Zahynul tu snad pacholek od koní při svozu dřeva. Další stojí nedaleko na samotě Marak, Je nejstarší v Čechách z roku 1290.

V nedaleké Doubravě vyvěrá Pramen století. V roce 2009 ho slavnostně vysvětil pravoslavný arcibiskup a metropolita Kryštof.

Reklama

Výběr článků

Načítám