Hlavní obsah

Pod unikátními gotickými freskami žirovnického zámku voní stovky lilií

Novinky, Vratislav Konečný

Až do zítřka odpoledne se můžete pokochat královskou květinou lilií ve všech barvách a elikostech, také vůních v interiérech žirovnického zámku. Od soboty do pondělí, od 9 do 16 hodin zámek a přilehlý špejchar patří výstavě Zahrada Vysočiny. Pro výlet v deštivém počasí naprosto ideálně strávený čas.

Foto: Vratislav Konečný

gotické fresky vypadají, jako by byly namalovány nedávno

Článek

Lilie a gotika

Žirovnici na Pelhřimovsku jsem míjel při cestě z dovolené, zámek byl trochu neplánovaným cílem, vypadalo to na letmou návštěvu. Protáhla se hodně.

Prostory sídla jsou rozsáhlé, v několika místnostech uvidíte skvostné  gotické fresky, jimiž si nechal vyzdobit  sídlo kutnohorský měšťan Václav Vencelík, který natolik zbohatl na bílém kovu, že si mohl zakoupit nejen panství, ale i šlechtický titul.

Vencelík přestavěl původní gotický hrad na pohodlné sídlo. Tak nádherné fresky se jen tak nevidí, některá vyobrazení vypadají jako namalovaná nedávno, tak mají syté barvy. Motivy jsou převážně náboženské, určitě vás také uchvátí.

Část interiéru je zařízena jako šlechtické pokoje z přelomu minulého století. Sídlo patřilo dlouhá léta Šternberkům, poté sloužilo jako hospodářský dvůr, nakonec byty a sídlo úřadu. Fresky byly převážně zabíleny, proto se dochovaly. V roce 1964 nešťastnou náhodou objekt vyhořel.

Lilie jsou tu umně aranžovány ve většině místností, spolu s dalšími květinami, například fuchsiemi, ve sklepení najdete malou expozici růží a zeleniny. Krom toho je v zámku výstava obrazů a plastik. A pokud zavítáte do špejcharu, tak jen užasnete, co velká  barokní sýpka skrývá za poklady.

Květiny jsou i prodejní, takže kdo neví, kam na Vysočině v dešti, rozhodně doporučuji žirovnický zámek.

Reklama

Výběr článků

Načítám