Hlavní obsah

Pod heslem Žijeme mezi vámi uspořádala sdružení sociálních služeb setkání s veřejností

Novinky, Stanislava Dvořáková

Pracovní skupina komunitního plánování pro osoby se zdravotním postižením připravila v úterý 25. září na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí integrační setkání poskytovatelů různých sociálních služeb s nabídkou a programem pro veřejnost.

Foto: Stanislava Dvořáková

Všeobecné pozvání na akce poskytovatelů sociálních služeb.

Článek

Své stánky s informacemi, nabídkou služeb a pracemi svých klientů nabídly četné instituce, zabývající se péčí o lidi se zdravotním handicapem. Zdraví občané měli možnost se účastnit zajímavých zážitkových programů, kdy si zároveň mohli vyzkoušet, jaké to je žít na invalidním vozíčku, pohybovat se pomocí chodítek či žít ve stálé tmě, kdy průvodcem je slepecká hůl. Navíc jednotlivé služby upozornily na své další akce, které budou pořádat v říjnu.

Pobočka společnosti CEDR v Ústí nad Orlicí, která se zaměřuje na osoby s chronickým duševním onemocněním, jimž se snaží umožnit návrat na běžný trh práce, otevře k nahlédnutí veřejnosti ve dnech 27. září, 4. a 11. října sociálně terapeutickou dílnu v ulici T. G. Masaryka. Tato dílna poskytuje klientům pestrý pracovní program včetně výtvarné činnosti. Nabídkou jejich výrobků jsou drobné dekorativní předměty, bižuterie, plstěné dekorace z ovčí vlny, keramika a košíky.

Domov pod hradem Žampach pro osoby se zdravotním postižením v obsáhlé expozici představil svoji bohatou činnost zaměřenou také na citové zázemí svých klientů prostřednictvím hudby a literatury. V letošním roce ještě 5. prosince představí tradiční Živý betlém a 5. a 7. prosince pozve na dva vánoční koncerty.

Sdružení péče o duševní zdraví pozvalo zájemce na 2. října na Den otevřených dveří spojený se vzdělávacím seminářem Ptejte se, na co chcete do pobočky v Ústí nad Orlicí na Malých Hamrech a na putovní výstavu Umění očima duševně nemocných do kavárny Café MAX v Komenského ulici. A to od 25. 9. do 16. 10. v otevírací době: Po-So 9-21 a Ne 14-21 hodin.

Pozvánka od všech zúčastněných služeb pak byla na veletrh sociálních služeb v regionu, který se uskuteční 4. října od 12 do 17 hodin v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí.

Další programovou částí byla zábavná vystoupení klientů vystavujících služeb. Divákům zatančily orientální tanečnice Speciální školy v Ústí nad Orlicí, scénky předvedli klienti místního Stacionáře a lidové i současné písničky včetně vlastní hymny Žampacký drak zazpívala skupina domova BARBUŠÁCI.

Největší zájem ovšem sklidila certifikovaná fenka Bára, cvičená pro canisterapii Stacionáře, se svojí majitelkou Janou Vláškovou. Zdraví nemocní, mladí staří, všichni si ji chtěli pohladit. 

Závěrečnou část programu pro všechny účastníky společného slunečného podzimního odpoledne zajistila se zajímavým repertoárem místní hudební skupina Těžká doba.

Reklama

Výběr článků

Načítám