Hlavní obsah

Poctu modré barvě a cestu za poznáním nabízí lapidarium v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přátelství z galerie je název výstavy, která byla slavnostně zahájena ve čtvrtek 6. září v lapidáriu v Dobrušce. V ojedinělém názvu se zrcadlí to, co vzniklo před několika lety mezi dvěma tvůrci – Josefem Dyntarem a Josefem Thérem – právě v dobrušském lapidáriu.

Foto: Dana Ehlová

Dobrušské lapidárium

Článek

Díky několikaletému přátelství se tentokrát rozhodli spojit a vystavit svoji tvorbu společně. Josef Thér navíc hned na úvod vernisáže dokázal, že mu mimo výtvarné umění není cizí ani hudba, a překvapeným hostům zahrál na fujaru. Jeho vystoupení pak doplnili členové hudebního kroužku dobrušské základní školy společnými skladbami na zobcovou flétnu.

Josefa Dyntara provází sklo po většinu jeho života, neboť se vyučil brusičem a toto řemeslo léta provozoval. Poté, co přestal být o broušené sklo zájem, začal spolupracovat s firmou, zabývající se restaurováním a výrobou vitráží. V současné době tvoří vitráže tiffany technikou sám, kombinuje sklo i s jinými materiály jako je kov, kámen nebo dřevo. Před pár lety navíc objevil kouzlo techniky spékání skla (fusingu), který to vše jakoby přirozeně doplňuje. Rád ponechává materiálu jeho přirozenost, vyhýbá se přesným a dokonalým liniím, čímž vynikne hrubší patina kovu - snoubí se zde křehkost a barevnost skla s vykreslenou strukturou kamene.  

Josef Thér, který vystavuje počítačovou grafiku, v úvodu vernisáže zdůraznil: „Dobrušskou výstavní síň mám velmi rád právě proto, že je to lapidárium a že jsem se v něm seznámil s mnoha zajímavými lidmi.“  Svého přítele Josef Dyntara charakterizoval jako velmi skromného člověka, pro něhož je každý kousek skla inspirací. Jeho tvorbu zároveň příznačně nazval „poctou modré barvě".

O svých obrazech pak řekl: „Jsou výsledkem práce s počítačem, zcela jsem upustil od fotografie a obrazy jsou sestaveny pouze z počítačových prvků. Celý cyklus by mohl mít název Cesta za poznáním.“ V závěru se pak také přiznal, jak velmi rád má světoznámého malíře Františka Kupku, který právě v Dobrušce prožil své mládí.

Není bez zajímavosti, že zahájení této výstavy se zúčastnil i ředitel Galerie výtvarného umění v Náchodě Jan Kapusta a majitelé galerie Cesta Dobrého srdce z Českého Meziříčí Radim a Alena Novákovi. Slavnostnímu úvodu byl přítomen také starosta Dobrušky Petr Tojnar, který oběma vystavovatelům poděkoval, že se rozhodli představit svoji tvorbu v Dobrušce a předal jim knihu o tomto městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám