Hlavní obsah

Pocta nejen Aloisi Adamusovi aneb 90 let Archivu města Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu ve foyer radnice města Ostravy s názvem Pocta nejen Aloisi Adamusovi aneb 90 let Archivu města Ostravy slavnostně v úterý zahájila Simona Piperková, náměstkyně primátora města Ostravy, spolu s ředitelkou Archivu města Ostravy Blaženou Przybylovou.

Foto: Josef Zajíc

Výstava 90 let Archivu města Ostravy. 3.9.2013

Článek

"Výstava představuje Archiv města Ostravy jako instituci, která v průběhu 90 let své existence nashromáždila od 1. září 1923 úctyhodných šest kilometrů archiválií, v nichž je uloženo nepřeberné množství informací o historii města Ostravy," řekla Przybylová.

Stářím a jedinečným provedením dominují samozřejmě pergamenové listiny, z nichž nejstarší vznikla v roce 1362, a také typáře (pečetidla), bez nichž se v minulosti neobešlo zhotovení žádného dokumentu. Různorodé svým obsahem i dobou vzniku jsou tisíce úředních knih - radních protokolů, obecních kronik, účetních knih nebo domovských matrik. Zaslouženou pozornost upoutávají i mapová zobrazení a dobové fotografie.

"Archiv, to nejsou jen archiválie. Skutečným klíčem k nim jsou vždy jeho zaměstnanci," konstatovala ředitelka archivu a pokračovala: "Mezi nimi stále přední místo zaujímá první městský archivář Alois Adamus, úředně jmenovaný do této funkce 1. září 1923."

Důležitou roli v péči o archiválie hraje vždy místo jejich uložení. Na své pomyslné cestě prošel archiv několika nepříliš ideálními lokalitami, než v roce 1960 našel důstojné sídlo v budově přívozské radnice. Ale až výstavbou depotního bloku v roce 1996 byly vytvořeny odpovídající podmínky k trvalému a bezpečnému uložení dokumentů.

Výstava o Archivu města Ostravy ve foyer ostravské radnice je seřazena na velkých panelech. Návštěvníci se mohou seznámit se sídly archivu, listinami, vidět pečetidla, úřední knihy, mapy a plány, dobové fotografie, publikace a výsledky práce v knihařské dílně.

Výstava potrvá ve foyer radnice města Ostravy na Prokešově náměstí od 3. září do 30. září 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám