Hlavní obsah

Pocta Františku Bartošovi pokračovala ve 14|15 Baťově institutu dětským dnem

Novinky, Michaela Mitáčková

Pocta Františku Bartošovi 2016–2017, kterou připravilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně společně s Krajskou knihovnou Františka Bartoše ve Zlíně, pokračovala v sobotu 11. června Dětským dnem s Františkem Bartošem. Program nijak neohrozilo ani nevlídné počasí.

Foto: archív 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Cimbálová muzika Valášek ze Zlína.

Článek

Hry, soutěže a hudební vystoupení v kavárně si užilo pět stovek návštěvníků. Během dopoledne se otevřely také dvě výstavy věnované Františku Bartošovi a muzeum představilo reprint Kytice, kterou z lidového básnictva Bartoš uvil. 

Každé dítě, které dorazilo na zábavný dětský den, obdrželo kartičku, s níž absolvovalo osm tematických stanovišť. Na nich si děti vyzkoušely například roztočit káču, shodit špačka nebo si zaskákaly panáka. V dětském oddělení knihovny na ně čekaly jazykohrátky a obrázkohrátky. V muzeu bylo připraveno stanoviště s názvem Já, František Bartoš a úkol Oživ zlínský foklór. Za vyplněné kartičky pak obdržely děti odměny.

Muzeum jihovýchodní Moravy během dopoledního programu slavnostně představilo nové vydání Kytice, kterou v minulosti sepsal František Bartoš. „Kniha vyšla v omezeném nákladu. Je to jedinečné dílo, uvnitř knihy jsou nádherné ilustrace Adolfa Kašpara. V prodeji je tato kniha na recepcích v 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU,“ řekla Jana Koštuříková, jedna z organizátorek akce a také etnografka Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Úvodního slova se ujal etnograf Karel Pavlištík a také ředitel muzea Pavel Hrubec. Během uvedení si návštěvníci poslechli i pohádku O poslušných kozlátkách z Bartošovy Kytice v podání Pavla Kozubíka z literárně-dramatického oboru ZUŠ Zlín, Štefánikova.

Součástí této části programu bylo také otevření výstavky dobového nábytku z původní pracovny na Mladcové ve stálé muzejní expozici František Bartoš – pedagog, jazykovědec a etnograf. Tato výstavka je zde k vidění až do 15. září letošního roku.

Krajská knihovna Františka Bartoše po muzejní slavnostní části pozvala hosty na vernisáž výstavky s názvem František Bartoš a Morava. „Výstava vás provede místy, kde František Bartoš působil, ať už jako student, pedagog či jako organizátor vědeckého a národního života a kde svou činností významně přispěl k rozvoji moravské vzdělanosti a kultury druhé poloviny 19. stol. Podstatnou část výstavy tvoří fotografie jak z archivních fondů, tak současné,“ představila výstavu Ludmila Plačková z Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně. Výstava je koncipována jako putovní. Ve zlínské knihovně budou panely vystaveny do konce července.

František Bartoš neodmyslitelně patřil ke zdejšímu folklóru. Proto během sobotního dne nechyběla vystoupení folklorních souborů a kroužků ze Zlína a blízkého okolí. Se svými pásmy se představila Mateřská škola Zádveřice-Raková, dětský folklorní soubor Vínek, Cimbálová muzika Valášek ze Zlína, Bartošův dětský folklorní soubor a děti z literárně-dramatického oboru ZUŠ Zlín, Štefánikova.

Projekt Pocta Františku Bartošovi 2016–2017 nabídne řadu akcí ke dvěma významným výročím pedagoga, jazykovědce, etnografa a folkloristy. V roce 2016 si připomínáme 110. výročí úmrtí a v následujícím roce pak 180. výročí narození této význačné osobnosti našeho regionu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám