Hlavní obsah

Pocta Bezejmenné skupiny výtvarníkovi Vladimíru Boudníkovi

Novinky, Jiří Bárta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové Bezejmenné skupiny z Ostravy-Poruby se rozhodli vzpomenout u příležitosti jubilejního výročí úmrtí výtvarníka Vladimíra Boudníka ojedinělým způsobem s dobrovolným zapojením publika. K tomu využili bývalé větší zchátralé vitríny, kterou po léta vlastnila teplárenská firma (dnes Veolia).

Foto: Jiří Bárta

Bezejmenná vitrína

Článek

Bezejmenná skupina vznikla spontánně před 10 lety jako vyvrcholení společenských kulturních aktivit studentů Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě-Porubě, kteří se rozhodli vystupovat se svou autorskou tvorbou na veřejnosti. Prezentují svá vlastní díla nejen na lokálních kulturních scénách v Ostravě (Klub Atlantik), ale i mimo region, např. v Opavě, Bohumíně, ale také v pražském klubu Krásné ztráty.

Výtvarník Vladimír Boudník (1924-1968) používal jako prostředek k experimentování svou fantazii, až k dokonalosti vypiloval několik do té doby nepoznaných výtvarných technik a jako osmadvacetiletý umělec formuloval manifest explosionalismu. Jeho podstatou byla zcela volná tvorba založená na asociacích, které v člověku vyvolávají nahodilé barevné skvrny.

Svět V. Boudníka u příležitosti 50. výročí od jeho úmrtí detailně představuje výstava, která potrvá v Muzeu hlavního města Prahy do konce října.

Členové Bezejmenné skupiny, kteří si letos připomínají 10 let od jejího vzniku, si při návštěvě této výstavy povšimli v doprovodném textu, že "...v té době absolvoval více než dvě stě pouličních akcí a přednášek s demonstracemi tvorby, které měly povzbudit lidi, aby sami v sobě hledali prameny uměleckého vidění. Princip nahodilosti byl pro Boudníka určující až do konce jeho života v roce 1968".

Tato slova je motivovala k rozhodnutí, že tohoto českého výtvarníka připomenou svým příznivcům podobným způsobem, jako to před více než půlstoletím prováděl on. Ke své akci využili velké vitríny v 8. porubském obvodě, kterou před rokem získali zdarma od firmy Veolia, aby se z jejich sutin bez skel pokusili vytvořit kulturní a odpočinkový stánek pro občany této části obvodu.

Počmárané stěny vitríny vymalovali, umístili zde starší křeslo, knihovničku plnou knih a nástěnku s informacemi o jejich skupině. Jejich snažení o zkulturnění okolí městské knihovny však brzy znehodnotili místní vandalové, kteří z ní rozkradli, co se dalo a čistou stěnu počmárali vulgárními nápisy. I když se členové BS pokusili ještě párkrát vitrínu obnovit a čmáranice odstranit, její znehodnocování pokračovalo i nadále.

A tak se v sobotní podvečer sešlo na pozvání Bezejmenné skupiny na dvacet jejich mladých příznivců, aby nejen uctilo památku Vladimíra Boudníka slovně, ale i tvůrčím způsobem dle jeho receptu a velkou stěnu "bezejmenné vitríny" si pomalovali sami, ne vandalským způsobem, ale podle své vlastní fantazie.

Jejich radost a nadšení ze své tvůrčí činnosti jim poněkud zkalil příjezd hlídky místní policie, kterou na ně telefonicky poslal nějaký místní kolemjdoucí, když si tento hezký počin spletl s vandalským ničením okolí jeho domova. Naštěstí pozvaní strážci pořádku po vysvětlení členem BS, o jakou akci se jedná, se s úsměvem vrátili do svého služebního auta, aby byli připraveni zasáhnout tam, kde se skutečně pořádek obvodu porušuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám