Hlavní obsah

Pochod krajem Oty Pavla

Novinky, Eva Krausová

Teplé červnové dny opět lákají na připravovaný XXVIII. ročník pochodu Křivoklátskem, který se uskuteční v sobotu 25. června.

Foto: Eva Krausová

Hrad Křivoklát

Článek

Krása okolí řeky Berounky a oblíbená místa známého spisovatele a redaktora povídek Oty Pavla, vlastním jménem Otto Popper (2. 7. 1930 - 31. 3. 1973) ohromí každého milovníka přírody.

Prozaik, novinář a sportovní reportér trávil své dětství v křivoklátském kraji v okolí přívozu v Luhu pod Branovem, hospůdky U Rozvědčíka a kolem kouřimeckého přívozu, kde hledal inspiraci ke svým dílům. K těmto místům měl silný citový vztah a rád se sem vracel i v dospělosti. Vzniklo zde několik významných děl, např. Smrt krásných srnců nebo Jak jsem potkal ryby. Možná proto se dnes mluví o tomto kraji jako o kraji Oty Pavla.

Na jeho počest a uctění památky byl před 28 lety založen pochod, který má start v Branově, což je malebná vesnička, 4 kilometry od Křivoklátu. Na startovní listinu se turisti mohou zapsat mezi 7. - 10. hodinou. Taktéž si mohou zvolit trasu, kterou půjdou.

Letošní ročník připravil tři pásma - 10, 15 a 25 km. Pro návštěvníky, kteří přijedou vlakem do Roztok u Křivoklátu, bude v 7.30 připraven autobus, který je dopraví na start. Na trasách budou kontrolní body s malým občerstvením. Po zdolání pochodu bude pro účastníky připravena "branovská bašta" v podobě zabijačkových hodů. K poslechu bude hrát živá muzika na letním parketu v místní Sokolovně.

Vzpomínkou na tento výlet bude okouzlující krajina a památeční diplom, který obdrží každý účastník pochodu, který zdárně dorazí do cíle.

"Jdu proti řece, v řece je stříbro a zlaté listí. Jdu sám a najednou si uvědomuji, že tu nehoukají auta, abych uhnul, a nedrnčí tramvaje, abych couvnul. A to je vlastně ten hlavní důvod, proč jdu na štiky." (Z povídek Oty Pavla)

Reklama

Výběr článků

Načítám