Hlavní obsah

Počet dětí v bohumínských školách rapidně klesá, město redukuje jejich provoz

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z téměř šesti set dětí, které běžně navštěvují bohumínské mateřské školy, jich v úterý 17. března přišlo jen zhruba padesát. Navíc od pondělí platí ve městě opatření, které umožňuje docházku do školek pouze dětem pracujících rodičů. Z devíti mateřinek bude proto v provozu jen pět z nich.

Foto: Pavel Čempěl

Muzikoterapie v jedné z bohumínských mateřinek.

Článek

„Po vyhlášení nouzového stavu a opatření města Bohumína dorazilo v pondělí 16. března do bohumínských mateřských škol 83 dětí z celkového počtu 578. V úterý ráno klesl počet docházejících dětí na 47,“ sdělila vedoucí odboru školství bohumínské radnice Pavla Skokanová. Od středy 18. března proto bude v Bohumíně fungovat jen pět školek z devíti.

„Konkrétně jde o mateřské školy Tovární, Skřečoň, Nerudova, Smetanova a Fit školku. Rodiče dětí jsou ve spojení s vedením mateřských škol a případné změny najdou také na webech jednotlivých škol,“ upřesnila Skokanová.

Dodala, že před zavedením opatření, které umožnuje navštěvovat mateřinky jen dětem pracujících rodičů, nebyla jejich kapacita zdaleka naplněna. Po zavření všech základních a středních škol docházela do bohumínských školek zhruba polovina dětí.

Základní školy v Bohumíně jsou nadále uzavřeny. Pro děti od tří do deseti let, jejichž rodiče pracují u bezpečnostních sborů, ve zdravotnictví, u orgánů ochrany veřejného zdraví či u ozbrojených sil, určil Moravskoslezský kraj konkrétní školy v Karviné, Havířově a Ostravě, které se o ně od sedmi hodin ráno do pěti hodin odpoledne postarají. Seznam těchto škol je zveřejněný na webech bohumínských základek.

Bohumínští školáci se učí z domova, od svých kantorů dostávají podklady a úkoly prostřednictvím školních elektronických systémů či mailem. Jak to bude se zápisy do prvních tříd, které jsou naplánovány na začátek dubna, se rodiče budoucích školáků dozví nejdříve příští týden. „Jejich případné odložení na pozdější termín se bude odvíjet od aktuální situace v České republice,“ uzavřela Skokanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám