Hlavní obsah

Po zbouraném torzu obchodního střediska vznikne ve Zlíně dočasné odstavné parkoviště

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím nejvhodnějším řešením využití volného místa po nedostavěném objektu obchodního střediska je vybudování dočasného parkoviště, které navýší kapacitu parkovacích míst na největším zlínském sídlišti Jižní Svahy.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Torzo obchodního střediska před zbouráním.

Článek

„Rada města Zlína na svém zasedání v pondělí 3. února odsouhlasila přípravu projektu dočasného parkoviště po zbouraném torzu. Stavba by mohla začít již v tomto roce, pokud budou přiděleny finanční prostředky,“ informoval dnes tiskový mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Plánované dočasné parkoviště má sloužit především dodávkám, ale i osobním vozům. Vzniknout by zde mohlo až 75 míst, čímž chce město navýšit kapacitu parkovacích stání na sídlišti. Povrch bude vyhotoven z živičného recyklátu, který je propustný.

„V části Jižních Svahů se již zavádí zákaz stání vozidel s délkou nad pět metrů, a sice uvnitř zón s dopravním omezením v sídlištní lokalitě Na Honech a Podlesí. Majitelé dodávek tak budou mít možnost vozidla zaparkovat na dočasném parkovišti, a přitom nebudou přesahovat vymezený prostor,“ poznamenal mluvčí.

Obyvatelé sídliště se s parkujícími dodávkami na veřejných parkovacích místech setkávají čím dál častěji, což město vedlo k novému nařízení. Vozidla využívaná převážně k výdělečné činnosti by měla být parkována v areálech firmy.

„Přicházíme však s určitým kompromisem, kdy chceme navýšit parkovací kapacity na Jižních Svazích pro osobní automobily a zároveň dát lidem možnost zaparkovat v docházkové vzdálenosti s několika místy pro tato dodávková vozidla,“ sdělil Michal Čížek, radní zodpovídající za dopravu.

Součástí vybudování dočasného odstavného parkoviště bude i přístupový chodník ze stávajícího parkoviště v ulici Česká a přechod pro chodce zajišťující jejich bezpečnost. Předpokládané zahájení výstavby je odhadováno na letní měsíce, kdy by měly být vyřízeny všechny dokumenty projekční přípravy. Odhadovaná cena výstavby činí zhruba dva miliony korun.

Nedostavěné obchodní středisko na sídlišti Jižní Svahy bylo „chloubou“ Zlína téměř třicet let. Po dlouhých vyjednáváních se zahraničním majitelem se nakonec radnici podařilo dosáhnout úspěchu a pověstné torzo šlo v průběhu roku 2016 k zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám