Hlavní obsah

Po stopách slánských zvoniček

Novinky, Dagmar Vačiljová Stehlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojďte se s námi v sobotu 5. října toulat podzimní přírodou, zastavit se a nahlédnout do unikátních dřevěných zvoniček na Slánsku.

Foto: Dagmar Stehlíková

pozvánka

Článek

Klub českých turistů - Slaný zve na již 5. ročník tohoto oblíbeného pochodu, jehož start je mezi 8-10 hodinou před Informačním centrem Pod Velvarskou bránou ve Slaném.

Sami si můžete vybrat buď pěší nebo cyklo variantu v různých délkách. Pěší trasy jsou připraveny v délkách: 10, 17, 25 a 32 km a cyklotrasy v délkách 20 a 40 km.

Během výletu lze navštívit např. zvoničku v Neprobylicích, která zaujme především svým šestibokým půdorysem, díky němuž je ojedinělou stavbou svého druhu. Tato zvonička původně stála u kostela sv. Ducha, který však byl v roce 1770 zrušen a zůstala jen zvonička, která byla v roce 1896 taktéž zrušena pro svůj špatný technický stav. Vzápětí však byla postavena znovu.

Na kamennou podezdívku byly použity renesanční náhrobky rodu Pětipeských, kterým obec v minulosti patřila. Zvonice disponuje třemi původními zvony, které jsou viditelné zvenčí, což je poměrně velkou raritou.

Z dalších zvoniček ve slánském regionu za návštěvu určitě stojí zvonička v Kvílicích, která je největší zvonicí této oblasti, dále pak zvoničky v Tuřanech, Přelíci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám