Hlavní obsah

Po stopách čtyř moravských kamenů, jež se potkaly v základech Národního divadla

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokterá stavba u nás se může pochlubit takovým množstvím základních kamenů, jako Národní divadlo v Praze. Radhošť, Buchlov, Záhlinice a Hostýn: to jsou čtyři místa na Východní Moravě, z nichž byly v květnu 1868 do Prahy dodány základní kameny pro stavbu "Zlaté kapličky" - Národního divadla.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Radhošť s kaplí a sousoším sv. Cyrila a Metoděje

Článek

Ty jsou nyní, spolu s ostatními kameny, součástí základů této celonárodní stavby.

Kameny v základech jsou očíslovány a mnohé možná překvapí, že základní kámen nesoucí číslo 1 nepochází z Řípu, ale z památné a pověstmi opředené moravské hory Radhoště. Do Prahy 5. května 1868 dorazil jako první, a to 11 dnů před slavnostním zahájením stavby.

Pokud se vydáte na krásnou hřebenovou túru z Pusteven na Radhošť, seznámíte se během cesty se sochou pohanského boha Radegasta, užijete si krásných výhledů na okolní hory i do  údolí a několik stovek metrů od vrcholu objevíte místo, odkud byl základní kámen vyňat.

Kámen vložený do základů nese nápis "Co Bůh spojil, člověk nerozlučuj". Podobný motiv soudržnosti má nápis nad vstupem do kaple sv. Cyrila a Metoděje na samém  vrcholku Radhoště: "Milujte se, Slované, a sjednoťte se u víře, kterou zde hlásali svatí Cyril a Methoděj".

Za historií kamene číslo 11 se rozhodně vyplatí vyrazit na středověký, nikdy nedobytý hrad Buchlov. Ten se vypíná na pevné skále v pohoří Chřiby a shlíží na husté lesy i úrodnou krajinu Slovácka. Hrad a jeho unikátní sbírky, mezi nimiž neschází ani pravá egyptská mumie, patří k nejoblíbenějším turistickým cílům na Moravě. Na hradním nádvoří je místo vynětí základního kamene označeno.

Základní kámen číslo 12, nesoucí nápis "Záhlinice na Moravě, vlasti Tobě ku oslavě" pochází z malé hanácké vísky, dnes součásti města Hulína. Zásluhu na tom má bývalý starosta Záhlinic, poslanec Říšské rady František Skopalík. Skopalík byl vlastenec každým coulem. Na jednáních říšské rady hovořil zásadně česky, často oblékal hanácký kroj. Je považován za zakladatele moderního zemědělství v Rakousko-Uhersku.

V Záhlinicích se v muzeu, které je této osobnosti věnováno, dozvíte mnohem více. V Záhlinicích se kříží dvě značené cyklotrasy, nachází se zde významné hnízdiště vodního ptactva, nepřehlédnutelný je objekt historické sladovny a pivovaru.

Z památného Hostýna, hory nazývané také Maják Moravy, pochází kámen číslo 19. Nejnavštěvovanější poutní místo na Moravě si tuto poctu bezesporu zaslouží. Poutní baziliku Nanebevzetí Panny Marie navštěvují statisíce poutníků z celé Evropy, areál zdobí několik křížových cest, ta nejznámější je dílem slovenského architekta Dušana Jurkoviče.

Základní kámen zdejší kamenné rozhledny položil císař František Josef I. a svolil, aby nesla jeho jméno. Hostýn dal jméno malebnému pohoří, které nabízí skvělé turistické trasy jak pro pěší, tak pro cyklisty, ale také vás potěší řada studánek s vodou, kterou můžete bez obav pít. 

K putování za jednotlivými místy spojenými s historií Národního divadla na Východní Moravě se můžete vydat pěšky nebo na kole. Sedmi tisíci kilometrů značených tras je tento region doslova protkán. 

Reklama

Výběr článků

Načítám