Hlavní obsah

Po noční pouti na sv. Hostýn odstartuje poutnická sezóna v Kroměříži

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci putování se již brzy dočkají letošní první poutě. V pátek 15. března večer vyrazí "železní" poutníci na tradiční celonoční pěší cestu ze Svatého Kopečka u Olomouce na Svatý Hostýn. O týden později bude poutnická sezóna "oficiálně" zahájena v Kroměříži.

Foto: Archiv CCRVM

Svatý Hostýn může v předjaří překvapit sněhovou nadílkou

Článek

Od západu Slunce až k jeho východu - jen tolik času mají odvážní poutníci k překonání vzdálenosti 50 km, která dělí Svatý Kopeček a Svatý Hostýn.   V pátek večer vycházejí po 18. hodině ze svatokopecké baziliky Navštívení Panny Marie, aby v sobotu časně ráno za východu Slunce mohli přicházet do svatohostýnské baziliky Nanebevzetí Panny Marie. Náročnost putování může zvýšit očekávané chladné počasí i sněhová pokrývka na Hostýně.

Poutníci budou procházet po jedné z tras tzv. Cyrilometodějských cest na Moravě, které propojují významná poutní místa Svatý Kopeček, Svatý Hostýn, Velehrad, Svatý Antonínek.

Oficiální zahájení poutnické sezóny se koná za účasti arcibiskupa Graubnera o týden později, v pátek 22. března, v průběhu tradiční poutě k Sedmibolestné Panně Marii v kroměřížském chrámu sv. Mořice.

Město Kroměříž toho v tomto čase nabídne mnohem více. Velké náměstí ožije v pátek a v sobotu (22. a 23. 3.) velkým Poutním jarmarkem lidových řemesel. Jedná se o obnovenou tradici trhů, které Kroměříž směla pořádat v předvelikonoční postní době.

Poutní dny budou doprovázeny Miniveletrhem poutních míst, na kterém se od 22. do 24. 3 budou v prostorách Muzea Kroměřížska prezentovat atraktivní a známá, ale i méně známá poutní místa z celé ČR, ale i ze Slovenska.

Pátek 22. března bude také dnem, kdy bude zahájena návštěvnická sezóna pro kroměřížský Arcibiskupský zámek a jeho unikátní zahrady - Podzámeckou a Květnou. Tento komplex je zapsán na seznam kulturního dědictví UNESCO. Kroměřížský Arcibiskupský zámek takto bude otevřen o týden dříve, než většina jiných hradů a zámků, kterým letošní sezona začíná většinou až 30. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám