Hlavní obsah

Po koutku smrti narazíte v netolickém muzeu na Klause

Novinky, Vratislav Konečný

Jihočeské Netolice jsou kvůli nedalekému renesančnímu letohrádku Kratochvíle trochu stranou zájmu. Kratochvíle jsou magnetem, prošly náročnou rekonstrukcí. Netolice mají také své – exponáty nabité muzeum, jemuž vévodí "Klaus". Ona je to ve skutečnosti figura zakladatele muzea JUDr. Otakara Kudrny, ale ta podoba.

Foto: Vratislav Konečný

Je to on, není to on? Scéna jak z Cimrmana...

Článek

Na rozvoji území  Netolicka se velkou měrou podíleli Rožmberkové. Kratochvíle se původně jmenovaly Leptáč a vlastnil je rybníkář Jakub Krčín. Rybníkářství spolu s právem trhovým přineslo oblasti velký prospěch, takže Rožmberkové měli i zde značné finanční zázemí.

V průběhů staletí se panstvo měnilo, po vymření Rožmberků přišli Eggenbergové, poté Schwarzenberkové. Jako většinu našich měst je poničila 30letá válka. Ve městě byla na konci druhé války vytyčena demarkační čára mezi sovětskou a americkou armádou. Ale zpět do muzea.

V přízemí najdete expozici rybářství, jak se na kraj kaprů šupinatých i nahatých patří. V Netolicích se narodil zakladatel českého rybnikářství Štěpánek Netolický, takže i jemu je zde složen hold. Také jsou tu některé městské artefakty, včetně hluboké studně.

Průvodce životem

Mně se líbilo v patře. Zásluhou doktora Kudrny mají Netoličáci parádní muzeum, samozřejmě moderně uspořádané a díky dioramatům hezky názorné. Od užitkových a sakrálních předmětů, přes zdejší dýmkařskou výrobu.

Běžný život ukazuje cestu lidskou od zrození – mamina v posteli s novorozencem a porodní báby kolem ní. Pak rodinu u stolu, před tatíkem nezbytné panáky, a nakonec úmrtní lože s perfektně nalíčeným nebožtíkem i truchlícími okolo. K tomu výborný textový doprovod. 

O dvě místnosti dál ho spatříte. Černý oblek, brejličky, bílý knírek. Prezident Klaus? Ne, doktor Kudrna, ale ta podoba je náramná. Že ho tak často nazývají návštěvníci, potvrzuje i průvodkyně.  

Rekordní kreslený fór

Před stěnou s nalepenými kreslenými pohlednicemi našich měst se zastavíte nadlouho. Je to největší kreslený fór a budete se u něho chechtat, až vám slzy potečou.

Muzeum  nyní chystá výstavu Boženy Jeriové Obrazy pro radost. Za městečkem roste středověký archeopark, běžte se podívat na palisády  a vykopávky. Odkryli tu základy kostelů  a kosterní pozůstatky u pravěkého hrádku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám