Hlavní obsah

Po klíněnce jírovcové Ostrava zahájí likvidaci jmelí bílého

Novinky, Josef Zajíc

Město Ostrava připravuje ošetření zhruba dvou tisíc stromů napadených jmelím bílým. Parazitická rostlina se napojuje na cévní systém stromů a odebírá jim vodu a živiny. V krajním případě pak stromy usychají. Prováděcí dokumentaci na eliminaci parazita zpracuje společnost SAFE Trees.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 19.11.2018 Rok 2017 Injektáž proti klíněnce jírovcové provádí společnost SAFE TREES. Sad Jožky Jabůrkové, Vítkovoce.

Článek

Společnost SAFE Trees již v roce 2017 prováděla injektáž proti klíněnce jírovcové. Dokumentace na eliminaci šíření jmelí bílého u stromů rostoucích na pozemcích města Ostravy bude hotova do 30. června 2019.

Vytypované stromy se nacházejí v městských obvodech Ostrava-Hošťálkovice, Hrabová, Krásné Pole, Lhotka, Mariánské Hory a Hulváky, Martinov, Moravská Ostrava a Přívoz, Nová Ves, Ostrava-jih, Petřkovice, Polanka nad Odrou, Proskovice, Pustkovec, Radvanice a Bartovice, Slezská Ostrava, Poruba, Svinov a Vítkovice.

Prováděcí dokumentace bude podkladem pro zadání veřejné zakázky na realizaci eliminace šíření jmelí bílého, které vytváří kulovité trsy s průměrem až jeden metr a je vážným rizikem pro zdraví stromů.

„Návrh způsobu ošetření jednotlivých stromů napadených jmelím v prováděcí dokumentaci bude odrážet především jejich celkový zdravotní stav, vitalitu, velikost, rozsah napadení jmelím, stanoviště stromů, perspektivnost a podobně. Výstupem budou jak návrhy na mechanické ošetření, tak návrhy na chemický způsob ošetření,” řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Společnost SAFE Trees má jako jediná v republice praktické zkušenosti s chemickým ošetřením proti jmelí.  Metodu, která byla vyhodnocena jako úspěšná, otestovali nejen v Ostravě, ale i dalších městech jako například ve Frýdku-Místku, Českém Těšíně nebo ve Zlíně.

Používaný chemický přípravek schválil kontrolní zkušební zemědělský ústav k používání. Předpokládané náklady na projektovou dokumentaci jsou odhadovány na 330 430 korun bez DPH. Celková cena bude stanovena podle skutečného počtu posuzovaných stromů napadených jmelím.

Ochrana jírovců maďalů proti klíněnce jírovcové:

Jako první plošnější ochrana stromů byla v Ostravě provedena v roce 2017 na náklady města Ostravy. Celkem bylo ošetřeno injektáží 1405 jírovců maďalů za celkovou cenu 1 989 058,50 korun. Práce zajišťovala také společnost SAFE Trees.

Podzimní vyhodnocení účinku injektáže ukázalo, že u většiny ošetřených stromů byl menší výskyt housenek i kukel housenek oproti jírovcům, které injektovány nebyly. Projekt byl v první fázi vyhodnocený jako úspěšný, protože ve velké části jírovců maďalů se podařilo potlačit schnutí a předčasný odpad listů. Byla tím prodloužena vegetační sezona jírovců.

Vzhledem k tomu, že účinnosti aplikované látky u jírovců je maximálně 2 roky, je prováděno vyhodnocení účinnosti loňské injektáže. Výsledky budou známy do 30 listopadu.

„Závěrečné vyhodnocení účinnosti injektáží stromů nám odpoví na otázku, jestli je tato moderní technologie prokazatelně pro stromy přínosná a jestli máme pokračovat s injektáží jírovců i v následujících letech. Naše vlastní terénní průzkumy ukazují, že injektáže byly účinné a u většiny stromů zabránily předčasnému schnutí a odpadu listí. Pokud ke stejným závěrům dojde i zpracovávaná analýza, další ošetření proti klíněnce jírovcové naplánujeme na první polovinu roku 2020,” dodala Kateřina Šebestová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám