Hlavní obsah

Po druhé premiéře opery Macbeth na programu repríza operního Evžena Oněgina

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Pěvci Katarína Vovková a Zoltán Vongrey ztvárnili titulní postavy Verdiho opery Macbeth, jejíž druhá premiéra proběhla v sobotu 14. září ve Státní opeře v Banské Bystrici. Právě touto inscenací byla slavnostně zahájena nová sezóna.

Foto: archiv SO Banská Bystrica

Pěvkyně Katarína Vovková jako Lady Macbeth.

Článek

První premiéra dnes už úspěšné opery Macbeth proběhla ještě před prázdninami, 23. června, a nedlouho poté byla portálem Opera Slovakia vyhlášena třetí nejlepší operní inscenací sezóny.

Publikum stejně jako krtici ocenili jednak působivou inscenaci, což padá především na vrub režiséra, scénografa i kostýmní výtvarnice, jednak účast mezinárodně proslulých pěveckých hvězd, které byly do první premiéry angažovány. Zatímco postavu Macbetha ztvárnil Evez Abdulla, v roli Lady Macbeth zazářila Louise Hudson. V dalších rolích zaujali Štefan Kocán jako Banco, Miroslav Dvorský v postavě Macduffa i nový člen košické opery Robert Smiščík, který vytvořil postavu Malcolma.

Avšak vynikající obsazení měla i druhá premiéra, která proběhla v sobotu 14. září. Vedle již zmíněných hlavních protagonistů - hostující Kataríny Vovkové (Lady Macbeth) a Zoltána Vongreye (Macbeth) - se publiku představili také Ivan Zvarík (Banco), Michal Hýrošš (Macduff),  Peter Schneider (Malcolm), Dominika Stráňavská j. h. (Dama di Lady), Marián Hadraba (Medico), Slavomír Macák (Domestico), Dušan Kubíny (Sicario) a Daniel Kováčik (Araldo).

Na úspěchu operní inscenace, jejíž další repríza se uskuteční 5. listopadu, se vedle režiséra Petra Gábora podíleli dirigent Marián Vach, scénograf Jaroslav Valek, kostýmní výtvarnice Katarína Holková, choreograf Jaroslav Moravčík, sbormistryně Iveta Popovičová a neposlední míře Orchestr, sbor a balet Státní opery Banská Bystrica.

V úterý 17. září uvede Státní opera v Banské Bystrici operu P. I. Čajkovského Evžen Oněgin. Autory libreta jsou Konstantin Šilovskij a Petr Iljič Čajkovskij, kteří jej vytvořili podle stejnojmenného veršovaného románu A. S. Puškina.

V inscenaci, pod jejíž režií se podepsala Anna Osipenko, ztvární hlavní role Eva Šušková j. h. (Taťana), Alena Kropáčkova j. h. (Olga), Šimon Svitok (Oněgin) a Robert Smiščík (Lenský). Opera, kterou hudebně nastudoval dirigent Igor Bulla, je interpretována v ruštině s použitím slovenských titulků. Autorem scény a kostýmů je Sergej Novikov, zatímco pod choreografií je podepsán Michail Čajkasov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám