Hlavní obsah

Po Dějinách hradů a tvrzí sáhnete před každým výletem

Novinky, Vratislav Konečný

Publikace vás zavede do středověku, na dvory a dvorky hradů i hrádků, mezi pány i poddané. Žádná suchá fakta, ale čtivé vyprávění, jak prapředci k erbům přišli, na některé ale zbyl jen holý zadek. Hradů máme po Česku i Moravě požehnaně, známé, i téměř zapadlé, o nichž jen místní mají povědomí.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Hrady patří k nejvýmluvnějším svědkům naší minulosti a tvoří nepřehlédnutelnou součást české krajiny. Některé jsou oblíbenými cíli zástupů turistů, jiné slouží hospodářským účelům, další se již stovky let rozpadají v malebné zříceniny.

Výpravná publikace Dějiny hradů a tvrzí v Čechách, na Moravě a ve Slezsku vydavatelství Soukup a David je podrobnou encyklopedií našich hradů, která sleduje jejich vývoj od románských staveb po romantické pseudohrady 19. století.

Zaujmou i speciální kapitoly o životě na hradech a tvrzích, dobývání hradů či právu útrpném. Také třeba jak to bylo s pověstným metáním fekálií při dobývání objektů, nebo že nejmladším hradem je pro autory Červený Újezd u Prahy, před několika roky postavený. Historici to neuznávají, ale autoři ho zanesli do svého seznamu.

Fundované texty doplňují stovky fotografií a nákresů, i různé zajímavosti a lokální pověsti.  

Reklama

Výběr článků

Načítám