Hlavní obsah

Po čtvrtstoletí se v pražské zoo narodilo mládě lemura kata

Novinky, Vratislav Konečný

Lemuří populace v pražské zoo se rozrostla po 25 letech o přírůstek. Poslední mládě se tu narodilo 15. března 1994, tlupa byla až do roku 2016 samčí. Tehdy přišla z Francie samice Anka, která včera porodila a o mládě se vzorně stará. Učí se s ním manipulovat, zbytek tlupy zvědavě přihlíží.

Foto: zoo Praha Vít Lukáš
Článek

Vzorná máma Anka

Pětiletá prvorodička Anka žije s ostatními lemury kata na Ostrově lemurů. Otcem je petiletý Tali, který se narodil v Bratislavě.

„Mládě je dobře vyvinuté a má velmi dobrý úchopový i sací reflex,“ uvedl kurátor chovu primátů Vít Lukáš. „Anka se s ním většinou drží stranou od zbytku skupiny a učí se, jak s mládětem manipulovat a jak s ním chodit. Ostatní lemuři se k ní občas přiblíží a mládě si očichají,“ dodal Lukáš.

Na návštěvníky prozatím matka mláděte reaguje velmi dobře – často se pohybuje v horní části expozice a svého potomka před lidmi nijak nezakrývá, spíše naopak.

Dobrou příležitost pozorovat celou skupinu budete mít během speciálního komentovaného krmení, které proběhne na Velikonoční pondělí ve 14.30.

Reklama

Výběr článků

Načítám