Hlavní obsah

Po 292 schodech se lze dostat až na vrchol věže ostravské Nové radnice

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravský informační servis zve zájemce na zajímavou poznávací, turistickou a sportovní akci. Spolu s průvodcem mohou vystoupat v sobotu 14. září po 292 schodech na radniční věž Nové radnice v Ostravě na Prokešově náměstí.

Foto: Josef Zajíc

Radničná věž v Ostravě. 11.9.2013

Článek

Komentovanou prohlídku Nové radnice a vnitřní části tubusu věže může zájemce zažít jen za přítomnosti průvodce. Za normálních okolností se po schodech na vrchol věže nedostane.

"Po cestě nahoru vystoupáme na první vyhlídkou plošinu a pak zhlédneme 16 velkých šroubů, na kterých celá věž drží," pozval zájemce k prohlídce průvodce OIS Jovan Stojanovič.

Budova spolu s věží byla postavena  v letech 1925 až 1930. Hlavním iniciátorem stavby nové radnice byl pozdější starosta Ostravy Jan Prokeš. Budova byla slavnostně otevřena 28. října 1930.

Centrální budova je zpevněna tři metry silnou železobetonovou deskou, aby udržela dodnes nejvyšší radniční věž v České republice.

Další podrobnosti se mohou zájemci dozvědět 14. září při komentované prohlídce Po schodech na věž. Jednotlivé výstupu se uskuteční každou půlhodinu od 9.00 do 17.00 hodin. Pokud bude pěkné počasí, mohou návštěvníci zažít opravdu krásný výhled.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám