Hlavní obsah

Plzeňské centrum radí živnostníkům, jak na zakázky v zahraničí

Novinky, Martina Surynková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížícími se prázdninami se živnostníci často poohlížejí po nových zakázkách za hranicemi České republiky. Mnohdy si ale neuvědomují, jaké povinnosti jim v rámci realizace takovéto zakázky vzniknou. V Podnikatelském a inovačním centru BIC Plzeň jim zdarma poradí, na co nesmí zapomenout.

Foto: Martina Surynková

Enterprise Europe Network

Článek

Chtějí-li živnostníci na živnostenský list vykonat zakázku v zahraničí, musí si uvědomit, že se jedná o tzv. přeshraničního poskytování služeb, mezi jehož základní rysy patří především dočasný a příležitostný charakter takovéto zakázky. Platí tedy, že hlavní podnikatelskou činnost vykonává živnostník nadále v České republice a zakázka v některém ze států Evropské unie pak představuje onu pomyslnou "třešničku na dortu". Než se ale k této třešince dostane, bude muset vyřídit některé formální záležitosti.

Podstatnou roli totiž hraje to, v jakém oboru se živnostník pohybuje a jakou má kvalifikaci. Zapomenout se nesmí ani na záležitosti týkající se sociálního a zdravotního pojištění, a rovněž v otázkách daní bude třeba zkoumat, zda nevznikne povinnost odvodu daní v zahraničí.

Poněvadž oblast přeshraničního poskytování služeb je poměrně rozmanitá a nelze stanovit jednotlivé kroky platné pro všechny profese, nabízíme proto živnostníkům možnost se obrátit na Podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň. To v rámci činnosti sítě Enterprise Europe Network poskytuje malým a středním podnikům poradenství o možnostech podnikání v EU bezplatně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám