Hlavní obsah

Plzeňská výstava přináší i snímky míst, kde je fotografování zakázáno

Novinky, Jan Kaše

S iPhonem se dají dělat opravdu zajímavé a krásné věci, jak ukazuje nově zahájena výstava v plzeňské galerii Visio Art.

Foto: Jan Kaše

Richard Beneš při vernisáži (vpravo)

Článek

Ve čtvrtek 5. listopadu byla ve Visio Art Gallery v Plzni slavnostně zahájena výstava s názvem Ajfoun foto-Richard Beneš, na které jsou k vidění fotografie pořízené pouze mobilním telefonem.

„Foťák v mobilu se s každým novým modelem zlepšoval a umožňoval pořizovat kvalitnější a zajímavější fotografie. Vedle toho vznikala a stále ještě vzniká množství nejrůznějších aplikací na zajímavou úpravu fotografií v mobilu. Z iPhone fotografie se velmi rychle stal všeobecně uznávaný fenomén, kterému se začali věnovat i mnozí slavní fotografové na celém světě,“ uvedl Richard Beneš.

Někdo se jistě může ptát, proč právě fotografie z mobilního telefonu. Důvod je prostý – Richard Beneš nechtěl s sebou vláčet těžkou zrcadlovku s další výbavou.

„S mobilem v ruce nejsem vůbec nápadný, protože mobil drží v ruce skoro každý druhý člověk. Je to ideální prostředek pro ´street´ fotografii. Existuje ještě několik triků, které je dobré si osvojit a téměř nikdo nepostřehne, že fotografuji, a to i z bezprostřední blízkosti. Díky tomu mohl vzniknout mimo jiné cyklus fotografií z asijské tržnice Sappa v Praze, kam jezdím fotografovat už tři roky. A to i přesto, že všude visí cedule zakazující fotografování,“ uvádí autor další důvod, proč přešel k tomuto způsobu pořizování fotografií.  

Na výstavě tak můžete zhlédnout nejen fotografie z uvedené tržnice, ale také například z Irska, Karlových Varů a samozřejmě i z Plzně. Tato část výstavy prostřednictvím černobílých fotografií zachycuje běžný a všední život. Nejde však o nudné a nic neříkající výtvory. Každá fotka je bezprostřední a má svůj příběh, který se pro nás snažil Richard Beneš zachytit.

Ovšem za zmínku stojí i další díla, s kterými si autor pohrál takovým způsobem, že ve vás začnou probouzet fantazii i různé pocity. Například ve fotografii Luftova zahrada se ocitnete na krásném a nevšedním místě, plném klidu a harmonie. Jemné a citlivé střídání barev a světla připomíná spíše obraz než fotografii.    

Výstava potrvá do 27. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám