Hlavní obsah

Plzeň se chystá na den, kdy se stane Evropským hlavním městem kultury

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již zbývá jen několik málo dní do slavnostního zahájení roku, kdy se západočeská Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury. Na poslední přípravy v centru města jsme se jeli podívat.

Foto: Jana Bečková

David Dimitri vlevo s českým kolegou

Článek

Kolem katedrály sv. Bartoloměje jsou nyní všude umístěny zábrany a náměstí není zcela průchozí. Vyrostlo tu totiž ohromné pódium a současně diagonálně od katedrály i jedna velká trampolína, na které se připravují gymnasté a tanečníci na slavnostní zahájení.  

Již nyní bylo otevřeno - a po celý rok bude v provozu - Informační centrum, nachází se několik málo kroků od městského úřadu. Je umístěno v prosklené buňce v barvách vztahujících se k celoroční akci.

Další zajímavostí je, že od věže katedrály přes celé náměstí až k rohovému domu je vedeno lano, na kterém bude vystupovat švýcarský umělec a provazochodec David Dimitri. Měli jsme štěstí, umělce s jeho kolegou jsme potkali při kontrole a dokončování instalace ukotvení provazochodeckého lana před vystoupením. Poskytl nám krátký rozhovor.

Dozvěděli jsme se, že lano je zavěšeno 16 metrů nad plochou náměstí, na vystoupení se velmi těší. Na dotaz, zda bude jištěn, pohotově odpověděl, že ano. Je to velice sympatický, usměvavý muž - jistě se můžeme těšit na nevšední zážitek.

Další velkou a jedinečnou záležitostí bude uvedení pěti nových zvonů v katedrále sv. Bartoloměje. Zvony, které padly za oběť druhé světové válce, se na své místo vrací po dlouhých 70 letech jako výraz sounáležitosti Plzeňanů, kteří se společnými silami zasadili o jejich obnovit.

Zvon Bartoloměj dorazil do Plzně v pátek odpoledne z dílny v nizozemském Astenu za doprovodu nejlepšího českého zvonaře Petra Rudolfa Manouška. I tentokrát se na nás usmálo štěstí - slyšeli jsme zkoušky zvonů.

Na závěr krátké návštěvy Plzně jsme navštívili Infocentrum na náměstí ve výše zmíněném proskleném kiosku, kde nám byly poskytnuty informace týkající se akce Plzeň - Evropské hlavní město kultury. Poté za doprovodu hudby a zkoušejících tanečníků a artistů skákajících na ohromné trampolíně jsme navštívili na protější straně stálé Infocentrum města, kde jsme získali mapu a informace k letošní akci a klasické turistické informace. Obě centra se navzájem doplňují.

Můžeme se tedy těšit na velkolepé zahájení kulturního roku v západočeské metropoli, které proběhne v sobotu 17. ledna, a zároveň na všechny kulturní akce pořádané po celý rok v rámci tohoto projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám