Hlavní obsah

Plzeň připravuje svůj Olympijský park, na dvě písečné pláže použije 400 tun písku

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 400 tun písku nechalo v pondělí 1. a v úterý 2. srpna navézt město Plzeň k řece Mži v lokalitě za OC Plzeň Plaza, materiál použije pro vybudování dvou velkých pláží, lákadel Olympijského parku Plzeň. Ten se lidem otevře 5. srpna ve 20 hodin slavnostním ceremoniálem.

Foto: Magistrát města Plzně

Celkem 400 tun písku nechalo město Plzeň navézt k řece Mži v lokalitě za OC Plzeň Plaza, materiál použije pro vybudování dvou velkých pláží.

Článek

Pláž o objemu 100 tun písku a druhá o objemu 300 tun písku jsou určeny k relaxaci, návštěvníkům mají přiblížit atmosféru brazilského Rio de Janeira.

„Menší pláž vznikne v takzvané Fan zóně, tedy v části u amfiteátru, kde budou moci lidé na velkoplošné obrazovce sledovat přenosy z olympiády, besedy se sportovci a doprovodný program. Pláž má zhruba 150 metrů čtverečních, její součástí bude plážový bar, návštěvníci si tam mohou vychutnat drinky a atmosféru her, současně z ní uvidí i na sektor vodních sportů,” informovala Jana Komišová z odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně.

Druhá pláž na ploše 600 metrů čtverečních se nachází ve sportovní části parku, přiléhá k řece Mži. „Z ní návštěvníci uvidí nejrůznější akrobatické figury v rámci takzvaného rodeokajaku, připraveno je zázemí pro wakeboarding neboli vodní neolympijský sport, jenž vznikl jako kombinace vodního lyžování a technik surfingu. Lokalita nabídne také sekci pro paddelboarding, při němž jezdec na prkně používá k pohybu vpřed dlouhého pádla. Pro rodiny s dětmi budou připraveny velké rafty pro projížďku na vodě v klidnější části. Přístup na řeku umožní čtyři menší mola a jedno velké,” uvedl sportovní manažer projektu Petr Hanzlík.

Úprava parku, vyměřování a instalace jednotlivých prvků ve sportovní části i ve Fan zóně potrvají do pátku, vrcholit budou ve čtvrtek a v pátek. Ve sportovní části tak vznikne v 11 sportovních sektorech zázemí pro 54 sportovních disciplín, mimo jiné pro jezdectví, šerm, sportovní gymnastiku, letní biatlon, tenis, florbal, box a další.

V části Fan zóna se bude stavět pódium, infocentrum, backstage, brána olympijského parku, dětský koutek a další zázemí pro návštěvníky. Osazeny budou i zásobníky pro udržování olympijského ohně.

Slavnostní otevření parku se uskuteční v pátek 5. srpna ve 20 hodin, kapacita Fan zóny je kolem dvou tisíc diváků. Zahájení bude patřit sportovním klubům, na programu je jejich defilé, zapálí se olympijský oheň, součástí bude módní přehlídka olympijského oblečení, od 20:30 do 22 hodin brazilská show, ve 22 hodin ozáří nebe nad parkem slavnostní ohňostroj.

Poté si lidé mohou vychutnat atmosféru v plážovém baru, o zábavu se postará DJ a kolem půlnoci také kapela Kroky Michala Davida, poté se bude na velkoplošnou obrazovku vysílat přímý přenos slavnostního zahájení olympiády z brazilského Rio de Janeiro.

Město Plzeň vkládá do rozpočtu Olympijského parku částku necelé čtyři milióny korun na technické a organizační zajištění, doprovodný program, marketing a částku 3,25 miliónu korun do zajištění sportovního programu a přímých dotací do sportovních klubů. Oslovuje také sponzory, příspěvek od více než deseti subjektů z prostředí místních podniků činí zhruba 450 tisíc korun. Projekt podpořil také Plzeňský kraj částkou jeden milión korun. Návštěvnost parku by se mohla pohybovat minimálně mezi pěti až sedmi tisíci lidí denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám