Hlavní obsah

Plzeň důstojně oslavila 93. výročí vzniku samostatného Československa

Novinky, Jan Kaše

V Plzni se v rámci oslav vzniku samostatného československého státu uskutečnila řada akcí. Vyvrcholením pak bylo vzpomínkové shromáždění na náměstí T. G. Masaryka.

Foto: Jan Kaše

Památník národního osvobození na nám. T. G. Masaryka v Plzni

Článek

Vznik samostatného Československa v roce 1918 rozhodně nebyl jednoduchou a krátkodobou záležitostí. Byl to výsledek působení mnoha faktorů, mezi nimiž měly významné místo historické události a složitá diplomatická jednání, vedená především T. G. Masarykem a E. Benešem u mocností tehdejšího světa. Nelze rovněž opomenout statečnost a odhodlanost obyčejných lidí vybudovat svůj vlastní stát.  

Do oslav tohoto významného výročí našich dějin se samozřejmě zapojila i Plzeň, která připravila celou řadu akcí, jako například jízdu historickou tramvají, prohlídku budovy radnice či zpřístupnění věží synagogy.

Od 17.30 hodin se uskutečnilo vzpomínkové shromáždění u Památníku národního osvobození na náměstí T.G. Masaryka, jehož se zúčastnil i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec a primátor města Plzně Martin Baxa.

„Jedno moudré přísloví říká, že národ, který zapomene na své dějiny a nepoučí se z chyb, které udělal, je odsouzen k tomu, aby je znovu prožil. Proto jsou tato shromáždění tak důležitá a potřebná. Československo by v roce 1918 nikdy nevzniklo bez přičinění mnoha statečných lidí," uvedl na vzpomínkovém shromáždění Milan Chovanec.

Primátor Martin Baxa při svém projevu zmínil zvraty, kterými musela republika od svého vzniku projít.  

„Přišel čas, kdy záleží na vás, co s ní do budoucna učiníme, jestli budeme lidmi, kteří jsou přirozeně hrdi na to, že zde žijí a odtud pochází, jestli budeme lidmi svobodnými, kteří si dokážou poradit s nepřízní osudu, že budeme respektovaným a důstojným národem přinášejícím své hodnoty, které vyvěrají právě z osudového určení malého národa, do širokého evropského i světového společenství," uvedl Martin Baxa.

Součástí vzpomínkového shromáždění bylo i udělení pamětních medailí Krajského vojenského velitelství Plzeň a položení věnců k památníku. Po ukončení oficiální části se Klatovskou třídou vydal lampionový průvod, který za doprovodu hudby došel až na náměstí Republiky, kde byly oslavy zakončeny ohňostrojem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám