Hlavní obsah

Plnoletá „dílna“ spojila dvě generace

Novinky, Dana Smrčková

Plody nespoutaných hrátek umělců a umělkyň s múzami Mikulova zaplnily zámek. Sobotní vernisáž tam zahájila výstavu 18. ročníku Mikulovského výtvarného sympozia "dílna".

Foto: Martin Tesařík
Článek

Být v krajině a malovat ji podle fotky. Tak zní motiv, který spojuje díla letošního sympozia. Patřilo dialogu zralé umělecké generace s tou nejmladší, spolu nebo vedle sebe proto celý měsíc pracovali autoři starší šedesáti a mladší třiceti let.

Do sbírky současného umění města, jejíž odhadní cena se pohybuje kolem 20 miliónů korun, tentokrát přispěli Katarína Hládeková, Vladimír Houdek, Matyáš Chochola, Inge Kosková, Otis Laubert, Václav Stratil a Vendula Kramářová. Hostů letošního sympozia bylo hned několik, vedle Libora Lípy z organizačního týmu taky Johana Metra a Vladimír Skrepl.

„Každý z nich se realizoval jiným tempem a s odlišným záměrem. Těší mě, že našli společnou řeč,“ usmíval se kurátor výstavy Jiří Ptáček. Všechny tvůrce představují fotografie, abstraktní malby, šamanské objekty, figurální obrazy nebo koláže. „Jedním z významů slova sympozium je hostina. Ochutnávejte tedy a diskutujte, protože i to k tomu patří,“ uvedl Petr Kubín, ředitel Regionálního muzea v Mikulově.

Na slavnostním zahájení výstavy nechyběl ani starosta města. „Dílna oslavila osmnáct let. Pomyslnou maturitní zkoušku dle mého složila na výbornou. Po řadě diskusí o tom, kam toto sympozium kráčí, totiž právě letos dokazuje, že rozvíjí pověst Mikulova jako Mekky umění Jihomoravského kraje,“ nechal se slyšet Rostislav Koštial.

Hudební program vernisáže odstartovala romská funková kapela Gulo Čar. Organizátoři potom navázali na starší projekt nazvaný Co umělec, to muzikant. V rámci něho se představily formace, z nichž některé vznikly teprve v uplynulých týdnech. Na pódiu se objevila třeba skupina U nás se svítí nebo MAS Band.

Výstava MVS "dílna" 2011 bude k vidění do konce října. Publikaci, která nabídne rekapitulaci 18. ročníku sympozia, organizátoři pokřtí na jaře příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám