Hlavní obsah

Plesenský pohár po roce opět přivítal fotbalové nadšence

Novinky, Jan Kotala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě-Plesné se opět po roce sešli fotbaloví nadšenci k již tradičnímu turnaji mezi jednotlivými částmi obce. Jedná se o tradici, která však žel stále upadá a její obnovení do podoby plné účasti v několika úvodních ročnících bude velmi složité.

Foto: Jan Kotala
Článek

Plesná je městským obvodem Ostravy a místně se dále dělí na 5 částí. Jsou jimi Nová Plesná, Stará Plesná, Kopaniny, Sakrovec a Žižkov. V 90 letech minulého století se zde začal konat fotbalový turnaj mezi jednotlivými částmi obce.

Zájem o účast na turnaji byl v počátku značný a pravidelně se účastnilo všech 5 týmů, které neměly problém složit mužstva i se značným počtem náhradníků. V několika úvodních ročnících kraloval tým Kopanin, který byl postupem času vystřídán velmi silným týmem Nové Plesné, ve kterém hrála řada vynikajících amatérských fotbalistů. Dominance tohoto týmu byla skutečně značná a fotbalisté z ostatních částí obce byli často až deprimováni jeho herní převahou.

Postupem času ale zájem o účast na turnaji začal opadat. Ať už to bylo z důvodů dominance Nové Plesné, nebo z důvodů změny životního stylu, je to nepochybně velká škoda. Mladých nadějných fotbalistů je málo z důvodů zpohodlnění dnešní společnosti. Mládež často místo pobytu na hřišti volí raději posezení u počítače nebo jinou pohodlnější zábavu. Zanechme ale kritiky a věnujme se letošnímu turmaji.

Letos se podařilo poskládat jen 2 mužstva - Žižkov a spojený tým Staro/Nové Plesné. Bylo dohodnuto, že se bude hrát tradičně na 2 x 45 minut a po krátké rozcvičce před zápasem se šlo na to.

Od začátku zápasu se hrálo pěkně zostra. Již ve 3. minutě se po pěkné střele D. Poštulky mladšího ze vzdálenosti zhruba 15 metrů ujal vedení Žižkov. Odpověď Staro/Nové Plesné na sebe nenechala dlouho čekat a v 5. minutě vyrovnal J. Pěcha střelou z poloviny hřiště po chybném výběhu brankáře Žižkova.

Již za minutu však Žižkov opět vedl, když se přesnou hlavičkou po brilantně provedeném rohovém kopu zaskvěl J. Maček. Pak to už to šlo rychle a čas se skoro nedal ani sledovat. Další gól Žižkova vsítil po bombě z 20 metrů M. Maček, který byl i autorem následující branky, když pohotově dorážel před bránou. V tu chvíli už to bylo 1:4. Dorážkou před bránou se prezentoval i další hráč Žižkova R. Adámek, který zvýšil na 1:5 a aby toho nebylo málo tak následující gól padl opět po dorážce z vápna z kopačky P. Langa.

Poslední gól Žižkova v prvním poločase vsítil po střele z kraje hřiště D. Maček. Poté Žižkov mírně polevil a Staro/Nová Plesná ještě do poločasu snížila na rozdíl 4 branek, když se nejprve po pěkné střele prosadil již podruhé J. Pěcha a v závěru předvedl parádní sólovou akci David Rathouský. Poločas tedy skončil 3:7.

V druhém poločase se již hrálo téměř bez obran a došlo i k prostřídání hráčů mezi týmy. Konečný výsledek mezi Staro/Novou Plesnou a Žižkovem byl 13:18 a fotbalisté z této části obce získali do svého držení Plesenský pohár, který jim za pořadatele TJ Sokol Plesná předal Vladimír Sobek.

Nezbývá než doufat, že příště se podaří sestavit více družstev a zápolení o pohár přitáhne také více diváků. Plesenští fotbalisté si jejich pozornost určitě zaslouží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám