Hlavní obsah

Plasnice na tři dny patřily studentům z Dobrušky

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti prvních ročníků ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky strávili několik společných dní na adaptačním kurzu v Orlických horách

Foto: Jana Melicharová

Studenti z Dobrušky ve skanzenu Villa nova

Článek

Začátek školního roku je ve středních školách spojený nejen se samotným slavnostním přivítáním „prváků“ v nové škole a v novém prostředí, ale zároveň je to období, kdy se jezdí na adaptační kurz, na kterém se mají budoucí studenti co nejvíce poznat a seznámit, aby v samotné škole pak neměli problémy se vzájemnou komunikací a vůbec být spolu.

Tak tomu bylo v prvním zářijovém týdnu i ve Střední škole - Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky, kdy téměř čtyřicet studentů z oborů Informační technologie, Mechanik seřizovač, Nástrojař, Obráběč kovů a Klempíř vyrazilo na tři dny do Orlických hor. Přechodným domovem se jim stala chata Radost na Plasnicích.

Tady je v klidném prostředí mezi lesy čekal nabitý program plný pohybu, her, nových vědomostí a překvapení.

Hned první den všichni společně vyrazili na procházku k nedalekému šedivinskému kostelíku, odkud je nádherný výhled do podhůří. A protože bylo krásné slunečné počasí, bylo vidět opravdu daleko. Budoucí „ajťák“ a velký vtipálek Adam to okomentoval slovy: „Hele, támhle je Dobruška, já zamávám panu řediteli!“

Večer se už ale nikdo moc nesmál. Při přednášce, kdy jim dobrovolní hasiči z Domašína u Dobrušky vyprávěli a zároveň i názorně předváděli svoji práci, při které zasahují nejen při požárech, ale poskytují první pomoc i u dopravních nehod, i těm největším vtipálkům moc do smíchu nebylo. Později při společných hrách už se ale zase chata otřásala smíchem.

Druhý den pobytu opět všechny probudilo sluníčko a nádherný den začal zajímavou exkurzí do přírodního skanzenu Villa nova v Uhřínově pod Deštnou, který doprovodil úžasný výklad zdejšího ředitele B. Dragouna. Zde uprostřed přírody všichni poznali život ve středověké vesnici. Sami si uvařili vodu v keramické nádobě přímo na ohništi, namleli obilí na kamenném mlýnku nebo se na chvíli zabydleli ve starých hliněných domech.

Odpolední protažení v lanovém parku v Deštném už bylo takovou třešničkou na dortu za velmi příjemně stráveným dnem.

Ten ale opravdu skončil až podvečerní přednáškou policistky z obvodního oddělení Policie ČR z Dobrušky.

A pátek? To byl den, kdy vše hezké a příjemné skončilo. Při cestě domů už celý autobus společně štěbetal a ozývaly se první ohlasy na první společné dny. „Ale byla tu pohoda a skvělá atmosféra, co?“ okomentovala svůj pobyt Karolína. Ondřej už jenom dodal: „Až na tu pěší túru jsem si to fakt užil. Super byl lanový park. Škoda, že už jedeme domů.”

„Tak čau v pondělí…!“ To byla slova, se kterými se po návratu před školou rozcházeli čerství kamarádi. A to byl cíl, se kterým vyráželi noví studenti ze SŠ – PVC z Dobrušky na adaptační kurz do Orlických hor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám