Hlavní obsah

Plamen přivede do Olešníku čtyři desítky dětských hasičským týmů

Novinky, Lenka Pokorná

Celkem třiačtyřicet dětských hasičských týmů se v sobotu 10. října utká v Olešníku na Českobudějovicku v obvodním kole celostátní soutěže mládeže v požárním sportu Plamen. Akce, kterou podpořila Skupina ČEZ v rámci programu Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín, odstartuje v devět hodin.

Foto: Lenka Pokorná

V Olešníku mají hasičské soutěže, včetně dětských, skvělé zázemí.

Článek

„Děti čekají tři disciplíny se štafetovými nebo požárními proudnicemi. Štafeta požárních dvojic, štafeta 4 x 60 metrů a štafetový běh na 400 metrů s překážkami CTIF. Soutěží se ve dvou věkových kategoriích. Mladší od 6 do 11 let a starší od 11 do 15 let,“ uvedl vedoucí mladých hasičů Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Olešník Vladimír Zibura.

Soutěže se aktivně zúčastní přibližně 370 dětí. Organizačně jsou však Olešničtí i na tak velkou akci skvěle připraveni. S pořádáním podobných hasičských závodů mají totiž bohaté zkušenosti. Například desátého jubilejního Olešnického dvojboje se v polovině září zúčastnilo 34 dětských hasičských družstev z celého okresu.

„V této souvislosti je pro nás nesmírně důležitá dlouhodobá spolupráce s Jadernou elektrárnou Temelín a to především po finanční stránce. Bez její podpory bychom rozhodně tyto soutěže nemohli dělat v takovémto rozsahu a rozhodně už vůbec ne na takové úrovni,“ zdůraznil Zibura.

V hasičském sboru celé rodiny

Olešník má spolu se dvěma místními částmi, Chlumcem a Novou Vsí, zhruba 800 obyvatel. Její sbor dobrovolných hasičů (SDH) je přitom jedním z nejpočetnějších v okolí Jaderné elektrárny Temelín. V současné době má bezmála 160 členů. Další více než dvě desítky jich registruje SDH z Chlumce, který je olešnickou místní částí. Hasičem je tedy přibližně každý pátý obyvatel obce. Ve zdejším sboru lze nalézt celé rodiny napříč všemi věkovými skupinami a bez ohledu na pohlaví.

„Díky podpoře Jihočeského kraje a Jaderné elektrárny Temelín se nám v posledních letech podařilo výrazně zkvalitnit vybavenost zásahové jednotky i celého sboru dobrovolných hasičů. Například v závěru loňského roku jsme dokončili modernizaci a rozšíření požární zbrojnice. Na její rekonstrukci a dostavbu za přibližně 3,6 miliónu korun jsme získali milión od ČEZu a 250 tisíc korun od Jihočeského kraje,” doplnil starosta Olešníku Jaroslav Pavlica.

Reklama

Výběr článků

Načítám