Hlavní obsah

Pionýři z Čáslavi slaví 25 let samostatné činnosti

Novinky, Jakub Hanuš

Pionýr si v letošním roce připomíná 25 let obnovené činnosti. Po celé republice probíhají od 17. dubna do 17. května akce v rámci tzv. Pionýrské Pětadvacítky. Že Pionýr stále existuje, je samostatný a politicky nezávislý, se snaží dokázat i Pionýrská skupina Čáslav.

Foto: Jakub Hanuš
Článek

20. ledna 1990 se Mimořádná konference pionýrských pracovníků rozhodla, že Pionýr bude pokračovat jako samostatná a nezávislá organizace dětí, mládeže a dospělých. Občanské sdružení Pionýr tak navázalo na svobodný Pionýr z roku 1968 až 1970.

Pionýrská skupina Čáslav má registrováno něco přes 100 členů, pro které nabízí zábavu, poznání a přátelství. Její činnost je zaměřena na sportovní aktivity a tábornictví. Najdete zde volnočasový klub pro neregistrované členy Horolezecká stěna nebo Klub deskových her, kam mohou děti docházet nepravidelně a bez nutnosti se registrovat.

„V letošním roce si připomínáme 25 let obnovené činnosti Pionýra a rozhodli jsme se, že ho oslavíme akcí Pionýrská šlápota – vždyť jdeme 25 let vlastní cestou,” uvedl jeden z vedoucích pionýrské skupiny. „Akce Pionýrská šlápota je pro všechny, kdo chtějí přijít oslavit s námi našich 25 let svobody, ale také pro ty, kteří se rádi projdou a rozhodně není jen pro naše členy,” doplnil další z vedoucích.

Samotná akce je naplánována na sobotu 25. května. Trasa, která je dlouhá zhruba 15 km, je vedena od Zemědělské školy na táborovou základnu Hološiny poblíž Paběnic. Cestou budou připravena stanoviště, která mají připomenout 7 ideálů novodobého Pionýra – pravdu, přátelství, poznání, pomoc, překonání, paměť a přírodu.

„Na trase si návštěvníci budou moci vyzkoušet základy zdravovědy, práci s mapou, hod granátem na cíl, ale i poznávání rostlin a zvířat, což naše děti hravě zvládají,” řekl vedoucí oddílu starších dětí.

O tom, že Pionýr existuje a že ze své minulosti si vzal pouze to dobré, se můžete přijít sami přesvědčit. Start je od Zemědělské školy v Čáslavi od 8:30 do 10:00. Kdo nebude chtít jít zpět pěšky, může využít autobusu, který odjíždí z 3 km vzdáleného Zbýšova v 16:05. Pionýru také můžete přinést přání k narozeninám, které se stane součástí Velké knihy Pionýra.

Reklama

Výběr článků

Načítám