Hlavní obsah

Pionýři opět uklízeli les nad Habartovem

Novinky, Anna Kováčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již 15 rokem uklízejí habartovští pionýři část lesa nad Habartovem. Dvakrát do roka, vždy na jaře a na podzim, se vydávají uklidit to, co lidé nanosí do lesa, a aspoň tím trošinku lesu ulehčit.

Foto: Anna Kováčová
Článek

Někdy je to úmorná práce, je tam tolik odpadků a věcí, až nás to vede k údivu. Pokaždé na samém začátku lesa nacházíme nejvíce nepořádku okolo Baníku a lavičky, která stojí hned na kraji lesa. Nasbíráme tam hned plný pytel odpadků. Jedna skupina se poté vydává sbírat nad Baník a cestu směrem k vodárně. My ostatní sbíráme směrem k velkému kameni.

Někteří lidé si možná řeknou: “Proč bych měl vyhodit tu pneumatiku do kontejneru, stačí tady do lesa, není to taková dřina, však se to tam ztratí.”

Někdy narážíme i na černé skládky, které se pak odstraňují velice těžko. Další oblastí, kde se vyskytuje nejvíce odpadků je také okolo lavičky na louce nad Jiráskovou ulicí. Zde poslední dobou nalézáme velkou spoustu krabic od levného vína a lahve od lihovin. Dále pak i u velkého kamene, kde letos byly zbytky rozřezaných kabelů.

Od velkého kamene jdeme nahoru na cestu, která vede okolo pole a dále sbíráme především plastové lahve, papírky a plechovky. Občas nalézáme třeba také boty nebo kusy oblečení. Ty tu určitě nikdo nemůže jen tak ztratit, musí je cíleně do lesa odnést a zahodit. Vždyť to snad nedá tolik práce odnést si s sebou zpět vše, co jsme si do lesa donesli a nepohazovat to jen tak po zemi.

Po každém úklidu odnášíme nejméně sedm pytlů odpadků z lesa. Zkuste si někdo spočítat, kolik je to pytlů za období od prvního úklidu až do dnešního dne. Na konci našeho úklidu si jako odměnu za naší vykonanou práci opékáme buřtíky, na které se všichni velice těšíme.

Reklama

Výběr článků

Načítám