Hlavní obsah

Pimprlárium láká příznivce loutkového divadla k návštěvě muzea

Novinky, Josef Zajíc

Od 12. prosince se v Ostravském muzeu usídlila pimprlata, loutky, čerti, princezny, draci a další dřevěná chasa, která děti v Divadle loutek Ostrava (DLO) těší již šedesát let. Výstava prezentuje průřez historii divadla, kterou přehledně zpracoval výtvarník a scénograf Tomáš Volkmer.

Foto: Josef Zajíc

PIMPRLÁRIUM v Ostravském muzeu. 12.12.2013

Článek

Interaktivní výstava Pimprlárium se nachází v přízemí a druhém patře Ostravského muzea. Výstavě dominují umělecké fotografie světoznámého ostravského fotografa Jindřicha Štreita, na kterých zachytil vznik inscenace Oberon v roce 1993.

Vernisáž interaktivní výstavy zahájila ve čtvrtek 12. prosince ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová."Tato loutka vrabčáka mě provází téměř celý život. Vrabčák je právě tak starý jako divadlo loutek. Jsem přesvědčená, že tak jako já jsem chodila do loutkového divadla, moje děti tam chodily, tak i má vnoučata budou s otevřenou pusou sledovat záhady a taje divadelních loutkových pohádek," uvedla ředitelka muzea.

Návštěvníky a osobnosti ostravského uměleckého a veřejného života pak přivítala ředitelka DLO Jarmila Hájková. Především poděkovala všem, kteří se na historii a vývoji divadla podíleli a také se v současnosti podílí.

Předchůdcem divadla loutek bylo amatérské loutkové divadlo Dřevěné království, které hrálo o nedělích pohádky. V létě 1946 se usídlilo v sále historické budovy s číslem 32 na rohu Masarykova náměstí (dříve náměstí Lidových milicí), 15. května 1953 bylo Krajským národním výborem rozhodnuto, že bude zřízena profesionální loutková scéna s názvem Krajské divadlo loutek. Jeho prvním ředitelem se stal zkušený principál Zdeněk Hapala. První premiéra se konala 12. prosince 1953.

V průběhu šedesáti let se v čele divadla vystřídalo šest ředitelů: Zdeněk Hapala, Šárka Babrajová, Zdeněk Miczko, Miroslav Vildman, Tomáš Volkmer a Jarmila Hájková, která divadlo dovedla do zralého věku.

Divadlo loutek Ostrava v běžném roce odehraje více než 600 představení a nastuduje pět nových inscenací, kterými neustále působí na rozvoj myšlení malých dětí od tří let. Rozvíjí a tříbí jejich fantazii, protože fantazie dětí je nekonečná. Rodič protřelý životem kupříkladu ví, že určitá loutka je čert. Tříleté dítě se koukne, zamyslí a konstatuje: "Ne, to je traktor, modrý traktor..."

Interaktivní výstava Pimprlárium v prostorách  Ostravského muzea potrvá do konce února 2014. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám