Hlavní obsah

Pietní akt v Habartově připomněl oběti obránců demokracie

Novinky, Aleš Plevka

Píše se rok 1938. Kalendář ukazuje datum 13. září. Třináctka se tehdy stala osudnou pro čtyři četníky, kteří v tehdejším Habersbirku bránili demokracii a celistvost Československé republiky. Padli za oběť pokusu o henleinovský puč, který byl vyvolán Hitlerovým projevem z předchozího dne

Foto: Aleš Plevka

Pan Jiří Převrátil, hlavní organizátor vzpomínkových setkání

Článek

Někteří historikové habartovský incident z před devět a sedmdesáti let považují de facto za počátek druhé světové války. V nerovném souboji několika prvorepublikových četníků proti mnohonásobné přesile ordnerů přinesla čtveřice strážců zákona oběť nejvyšší, ke které se zavázali tehdejší mužové zákona svou přísahou. 13. září 1938 v Habersbirku násilně vyhasly životy praporčíka Jana Koukola, strážmistra Antonína Křepely, četníka na zkoušku desátníka Stanislava Roubala a četníka na zkoušku četaře Vladimíra Černého.

A právě jejich památku i památku dalších četníků, kteří tehdy padli rukou nepřátel v Krajkové a na Bublavě, si klade za cíl uctít pietní akt, jenž je každoročně pořádán členy České společnosti přátel vojenské historie, kteří úzce spolupracují i se spolkem Prapor SOS Falknov nad Ohří.

Uctít památku zahynuvších četníků dorazilo v sobotu 16. září v jednu hodinu po poledni k pomníku situovaném v prostoru nad habartovským náměstím Přátelství na šest desítek občanů. Celé setkání zahájil hlavní organizátor vzpomínkových akcí pan Jiří Převrátil, který krátce připomenul důvody tohoto setkání.

Následně přišlo ke slovu položení věnců a květin k pomníku, u nějž stála čestná stráž složená z policistů OO Policie ČR a četníků v dobových uniformách. Mezi těmi, kteří květinou vzdali hold statečným obráncům našeho státu, nemohl chybět ani starosta města Ing. Petr Janura. Následovala minuta ticha. Toto ticho posléze ostře přerušila smuteční salva čestné jednotky, která vypálila směrem k nebi tři výstřely.

Důstojnou připomínku a setkání uzavřel zpěv československé státní hymny, která pietní akt definitivně uzavřela. Čestná stráž i čestná jednotka opustily své místo a Jiří Převrátil všem poděkoval za jejich účast.

Příští rok si budeme připomínat kulatých osmdesát let, jež uplynou od neblahých předválečných událostí v Habersbirku. Existuje proto reálný předpoklad, že vzpomínky na tehdejší nelehkou službu všech zaměstnanců státu v československém pohraničí, a hlavně pak na jejich oběti, získají o poznání slavnostnější a okázalejší ráz, stejně tak jako tomu ve stejných případech bylo v minulosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám