Hlavní obsah

Pietní akt u pomníku sovětských letců

Novinky, Jan Kotala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 17. dubna se na již tradičním pietním aktu u pomníku sovětských letců I. P. Kiotova a N. A. Komleva sešli občané, aby uctili jejich památku a připomenuli si vítězný boj rudé armády ve 2. světové válce. Životy mladých sovětských letců byly nutnou cenou za naši svobodu.

Foto: Jan Kotala

Pomník sovětských letců a čestná stráž

Článek

Pod záštitou Klubu přátel českého pohraničí se každoročně koná připomínka boje Rudé armády proti fašistům.

Ač se pomník nachází v lese na těžce dostupném místě mezi obcemi Velká Polom, Plesná a Dobroslavice, je pravidelně hojně navštěvován občany, kteří si váží své svobody a ceny, která za ni musela být zaplacena.

Na pietním aktu vystoupil mimo jiné honorární konzul Ruské federace v Ostravě Ing. Aleš Zedník, který uctil památku padlých hrdinů a připomněl, že zásluhou jejich oběti a obětí jejich spolubojovníků, můžeme již 66. rok žít v míru. Jeho další slova apelovala, aby si lidé vážili míru a mohli jsme oslavovat i 67., 68. a každý další rok života bez válečných útrap. Tato slova  se dočkala u účastníků setkání velkého potlesku.

Po položení věnců dalšími hosty následovala čestná salva. Dále vystoupily i děti, které recitovaly báseň, jejichž hlavní myšlenkou byl mírový život ve svobodné zemi.

Celá akce se i díky příjemnému jarnímu počasí vydařila a tak nezbývá než doufat, že i příští rok se sejdeme v hojném počtu a vzpomeneme na ty, kteří již mezi námi nejsou, ale činy, pro které položili život, mají i dnes velký význam.

Reklama

Výběr článků

Načítám