Hlavní obsah

Pietní akt připomněl 75. výročí transportu ostravských Židů do Terezína

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před 75 lety odjel transport ostravský Židů do Terezína. Stalo se tak 18. září 1942. Účastníky pietního aktu, který se konal na hlavním nádraží v Ostravě na den přesně po 75 letech, přivítala předsedkyně Židovské obce Ostrava Dr. Milena Slaninová.

Foto: Josef Zajíc

Pietní akt k 75. výročí prvního transportu ostravských Židů do Terezína. Události připomněla Dr. Milena Slaninová.

Článek

Pietní akt u památníků transportů ostravských Židů, znázorňující šesticípou židovskou hvězdu, viditelnou z jediného místa památníku, zahájil českou hymnou Ženský komorní sbor Dobromila Lidmily z Ostravy-Svinova.

Mluvčí aktu Milena Slaninová přivítala hosta Petra Papouška, předsedu Federace židovských obcí České republiky, který je i zároveň předsedou Židovské obce v Olomouci. Květiny k památníku položili také náměstek primátora města Ostravy Michal Mariánek, náměstek primátora města Ostravy Zbyněk Pražák a náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslav Kania.

Milena Slaninová ve svém proslovu připomněla 75. výročí vypravení prvního transportu ostravských Židů do Terezína. Předcházel mu transport ostravských Židů do Niska nad Sanem, který se uskutečnil 18. října 1939. Z nákladového nádraží v Ostravě-Přívoze odjelo vlakovou soupravou, kterou tvořilo 51 vagónů, 901 Židů. 

„V říjnu 1939 byla nařízena registrace židovského obyvatelstva Protektorátu, při níž byli poprvé registrováni též Židé jiného vyznání než židovského, případně bez vyznání. Bylo zaregistrováno 80 319 osob židovského vyznání a 9828 Židů ”nemojžíšského vyznání". Pro vydělení Židů ze společnosti bylo důležité, aby byli jasně identifikováni. Od března 1940 byly občanské legitimace Židů označeny písmenem "J" (Jude-Žid). Od 1. září museli Židé starší šesti let vycházet na veřejnost pouze se žlutou šesticípou hvězdou s nápisem JUDE na oděvu,” připomněla události hrůzné doby Milena Slaninová.

V závěru pietního aktu promluvila devadesátiletá Věra Vaňková, která přečetla poslední dopis svého otce, který ji psal z transportu.

„Během války zahynulo na 8000 ostravských Židů. Po osvobození přišlo zpět jen okolo 250 osob, z nichž po roce 1948 a 1968 řada emigrovala na Západ a do státu Izrael,” dodala Milena Slaninová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám