Hlavní obsah

Petra Hapková vydává CD s písněmi svého otce, skladatele Petra Hapky

Novinky, Petr Mráček

Po více než dvou letech přemýšlení a hledání se v těchto dnech dostává k posluchačům první CD zpěvačky Petry Hapkové.

Foto: Petr Mráček

Petra Hapková

Článek

Petra Hapková pravidelně vystupuje třeba v Balbínově poetické kavárně, ale i na mnoha šansonově laděných večerech po celé republice, převážně za klavírního doprovodu Jiřího Toufara.

Dva roky Hapková hledala cestu, jak k posluchačům přinést písničky, které miluje a které napsal jiným interpretům její táta, geniální skladatel, Petr Hapka. Až v těchto dnech vydává své první CD a právě s písněmi Petra Hapky.

CD obsahuje 11 skladeb, které dříve interpretovala Hana Hegerová, Jitka Zelenková, či sám autor hudby Petr Hapka. Nazvat písně po Haně Hegerové, to představuje notnou dávku odvahy, protože to může dopadnout buď dobře, nebo si zlomit vaz. Petra Hapková se s tím vypořádala se ctí a písně mají nový kabát, který Petře sluší. Ví, o čem zpívá a dává písním svoje emoce.

„Na tátu mám spoustu vzpomínek, a když jsem album natáčela, vzpomínala jsem na něj hodně. Říkala jsem si, co by asi řekl, jak zpívám každou písničku, která na albu je,” svěřila se Petra Hapková.

Gabriel, Píšu vám pane v rozpacích, Vana plná fialek či Stín stíhá stín jsou zpívány s něžností, procítěností, a pokud bude Petra Hapková takto pokračovat v budoucnu, budeme mít důstojnou nástupkyni právě Hany Hegerové. Nutno říct, že Petra Hapková má ve svém repertoáru i několik šansonů psané přímo jí na tělo, např. od Patrika Ulricha či Hany Robinson, ale o tom snad brzy na dalším albu Petry Hapkové.

Jediné, co lze desce vytknout je, že na ní není více skladeb. Proto asi autor těchto řádek bude mít raději živá vystoupení Petry, kde toho ze svého hudebního rejstříku ukazuje víc. Přijďte se sami podívat třeba do již zmíněné Balbínovy kavárny na její recitál nebo 28. dubna od 20 hodin do Malostranské besedy, kde bude premiéra jejího koncertního programu "Kdo jinej, než já", kde vystoupí se skupinou ve složení: Majka Varhoľáková - violoncello, Libor Čapek - piano, Mirek Linka - kytara. 

Reklama

Výběr článků

Načítám