Hlavní obsah

Petr Lysáček představuje v ostravské Industrial Gallery svá nejnovější díla

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od středy 9. ledna prezentuje v ostravské Industrial Gallery Petr Lysáček soubor závěsných artefaktů evokujících malby s názvem Jistota. Jeho malby by lépe vystihoval pojem materiálový obraz, právě kvůli materiálu a technice, kterou své obrazy vytváří.

Foto: Josef Zajíc

INDUSTRIAL Gallery: Petr Lysáček , Jistota 9.1.2013

Článek

Petr Lysáček patří mezi významné české umělce, kteří nastupovali na výtvarnou scénu v 90. letech 20. století. Ve své práci využívá širokou škálu médií, z nichž některé mísí dohromady. Například instalace, objekt, fotografie, malbu, video, performance.

"Lysáček používá ready - made. Cíleně recykluje materiály - můžeme nazvat i odpady. Propůjčuje jim tak novou funkci, vrací jim život. Vyzdvihuje pomíjivost materiálu, které třeba i přehlížíme v každodenním životě," uvedla umělce na vernisáži Mgr.Art. Hana Mikulenková, manažerka Industrial Gallery. "Cíleně experimentuje a nachází inovativní prvky malířské stopy. Maluje silikonem, třpytkami, jako podkladový materiál používá textil, latex, sklo a jiné atypické prvky," dodala.

Petr Lysáček představuje nejnovější díla, která vznikla v roce 2012, některé dokončil i v letošním roce. Cyklus abstraktních portrétů známých osobností jako například Toyen, Hynais, Švabinský a dalších vytvořil v roce 2011. Zajímá ho spíše mentální psychický portrét. Skládá umělcům hold. Zobrazuje je ikonicky. Téma ikon prostupuje celou jeho tvorbou. Hraje si se symboly.

"JISTOTA. Něco ve smyslu, čím si může být umělec jistý ve spojení s vlastním osobním prožitkem během procesu vzniku uměleckého díla, kdy je naprosto sám, zároveň je sám sobě zodpovědný, dává dílu ideu i hmotu," konstatoval mimo jiné při vernisáži Petr Lysáček.

Výstava Petra Lysáčka v Industrial Gallery v Ostravě v Zahradní ulici 10 je k vidění do 1. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám