Hlavní obsah

Petr Čadek: Tanec je pro mě radost i smutek, energie a umění

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je profesionálním mistrem ČR v latinskoamerických tancích, majitelem vyhledávaného tanečního studia, ve kterém osobně učí a choreograf. Petr Čadek se však v současnosti v tanci zabývá hlavně i choreografií do různých filmů, reklam nebo divadelnich představení. A také se raduje s druhého potomka.

Foto: archiv P. Čadka

Tanečník, choreograf a lektor, tím vším je Petr Čadek

Článek

Tančil jste, ale i působil jako choreograf v tanečních show. O jaké se jednalo a jak na to vzpomínáte?

Zúčastnil jsem se jak televizní taneční show LetsDance na Slovensku, tak i české StarDance, kde jsem působil několik let i jako hlavní choreograf. Vzpomínám na to moc rád. 

Co pro vás znamená tanec?

To je snadné: radost, smutek, energie, umění. Prostě život. Je úžasné, když pocity, nálady nebo příběhy dokážete ztvárnit pohyby těla. Já si život bez tance nedovedu moc představit. Proto jsme také otevřeli Tančírnu, kde si může tanec vyzkoušet bez nadsázky každý. Učíme tam od děti od tří let až po dospělé různé styly tanců, včetně baletních základů. Stačí se k nám přijít podívat nebo mrknout na náš web.

Co třeba takové flamenco? Do Česka totiž v prosinci zamíří největší hvězdy španělského flamenca - Davic Coria a Ana Morales.

Flamenco je fascinujici, technicky velmi náročný styl tance. Myslím, že je to spíše kultura, protože flamenco není jen o tanci, ale také o skvělé a velmi charakteristické hudbě, která vás do Španělska přímo vtáhne. Sám jsem absolvoval několik seminářů a lekcí flamenca, ale musím přiznat, že jen okrajově. Mým hlavním oborem byly dříve latinskoamerické tance.

A půjdete se s manželkou Jitkou Čvančarovou podívat na vystoupení tohoto dua? 

Pokud se nic nepředvídatelného neodehraje, tak ano. Moc se na to těším. Už jsem jejich vystoupení viděl a vřele doporučuji všem, kteří ještě váhají. Nepochybuji o tom, že David Coria diváky vtáhne do své show, která určitě bude stát za to.

Bral byste takového lektora, tanečníka, jakým je David Coria? 

Byl by to určitě skvělý lektor, ale myslím, že raději by učil ve studiu zaměřeném přímo a jen na flamenco. 

Jak jsme už zmínili, působíte také jako choreograf různých projektů. Co považujete za svůj největší úspěch?

Asi to, že se má práce lidem líbí a že po mně chtějí další a další. O tom to celé je - dělat lidem radost, ukazovat jim příběhy a vtahovat je do děje, přibližovat jim tanec jako takový, dovolit a hlavně umožnit jim, aby si tanec mohli užívat společně s vámi.

Co chystáte nového, co vás čeká a na co se případně těšíte?

Kromě Tančírny, ve které mě můžete potkat téměř každý den, mě pracovně čekají dvě divadelní představení a pár workshopů. Snažím se teď spíše ubrat, protože se nám nedávno narodil syn a upřímně, nerad bych, aby mi dětství našich dětí uteklo mezi prsty. Nejdůležitější pro mě i mou ženu je prožívat přítomnost tak, že jsme všichni spolu.

Je jasné, že jste hlavně v kolečku okolo své profese a miminka, syna Theodora Christiana, ale co vy dva s Jitkou a tanec? Když máte čas, chuť, jdete si někam zatancovat společně?  

Pod svícnem je největší tma... S Jitkou si zatancuji, když náhodou vytvářím choreografii pro nějaký film, ve kterém hraje, takže je to spíše pracovní než soukromé. Neznamená to ale, že spolu netančíme rádi. Naopak. Jen toho času moc není. Veškeré volno věnujeme našim dětem, to je pro nás oba nejvíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám