Hlavní obsah

Pět set let na moři je název atraktivní ostravské výstavy Václava K. Killera

Novinky, Josef Zajíc

Ve středu 28. března byla vernisáží otevřena v Orchard Gallery v Hornopolní ulici 34 v Ostravě výstava s názvem Pět set let na moři, kterou se prezentuje český malíř Václav K. Killer.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 29.3.2018 Výstava Václava K. Killera: Pět set let na moři. Zleva: Rosario a Revenge, SMS Radecky

Článek

Na vernisáži autora výstavy představil kurátor výstavy Jan Fišar. Autor v Orchard Gallery představuje 62 velkoplošných obrazů a plastiky. Vše se točí okolo vody, moří, počasí a lodí.

Výtvarné vzdělání Václav K. Killer (1960) ukončil v roce 1983 v ateliéru profesora Jaroslava Hořánka a dlouhá léta pracoval v periodikách jako výtvarný redaktor a posléze art direktor exkluzivního dámského magazínu. Z té doby pochází desítky jeho ilustrací, kreseb, merkantillí. Věnoval se i typografii.

„Obrazy jsou netypické svými náměty. Vždyť výstavy, na kterých jsou v hlavní roli obrazy moří a lodí, nejsou příliš časté a obvyklé. V jeho ateliéru vznikají plátna, na kterých důležitou roli hrají právě lodě nebo jen samotné moře. Oblíbené téma zpracovává nejen v příbězích konkrétních lodí, ale také v mnoha variantách snových krajin. Často najdete moře na jeho obrazech jen v náznacích,” řekl kurátor výstavy Jan Fišar.

Hlavním námětem tvorby Václava V. Killera je období, kde tehdy i neznámá moře brázdili stateční námořníci na plachetnicích. Záběr zpracovaných námětů je ale mnohem širší, sahá od slavné doby Kryštofa Kolumba až po počátek dvacátého století, kdy definitivně nad silou větru převládá síla parního stroje.

Autor pracuje klasickou technikou olejomalby. Velký důraz klade na to, aby lodě na jeho obrazech nebyly jen líbivou stafáží - je pro něj velmi důležitá i věrnost zobrazených plavidel.

Naposledy představil své obrazy na samostatné výstavě v bratislavském Muzeu dopravy v roce 2015. Jeho obrazy si v průběhu let našly cestu do soukromých sbírek nejen v Evropě, ale i za mořem. Výstava v Orchard Gallery potrvá do 28. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám