Hlavní obsah

Pestřejší i chutnější stravu dostávají nově pacienti Vítkovické nemocnice

Novinky, Lucie Drahošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jídlo pestřejší, chutnější a přímo na míru konkrétním pacientům se nově podává ve Vítkovické nemocnici. Nemocnice od měsíce září změnila dodavatele stravování a pacienti se tak mohou těšit na jídla pestřejší, připravovaná z převážně českých surovin od regionálních dodavatelů.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

„Našim pacientům chceme nabízet nejlepší možné služby, a k nim dobrá strava jednoznačně patří. Dodavatele stravy jsme změnili od měsíce září a nyní je výběr jídla pestřejší a pokrmy jsou chutnější. Kuchaři se zcela vyhýbají náhražkám potravin a kořenitým směsím, místo nich používají bylinky a nedráždivé koření,“ uvedla Olga Plačková, vedoucí nutriční terapeutka Vítkovické nemocnice.

Jídlo je navíc v duchu moderních gastronomických trendů připravováno převážně z českých surovin a přednost mají domácí a regionální dodavatelé.

„Přísně sledujeme kvalitu vstupních surovin a dbáme i na zdravou přípravu jídla s ohledem na zachování vitamínů, chutí a nutričních hodnot,“ doplnila Olga Plačková s tím, že nyní může jídelníček pružně reagovat také na potřeby konkrétních pacientů. „V případě, kdy pacient opakovaně odmítá jídlo, trpí dlouhodobým nechutenstvím, připravujeme mu jídelníček individuálně dle jeho potřeby,“ dodala Olga Plačková.

Vítkovická nemocnice pro své pacienty odebírá 200 až 300 jídel každý den. Nový dodavatel, kterým je kuchyně Havířovské nemocnice, připravuje na objednávku jídla podle všech 39 kategorií diet. Celodenní pacientská strava je přitom součástí léčby. Skládá se z mnoha druhů dietních pokrmů a musí být připravována pod dohledem odborníků, kteří zajistí její pestrost, vyváženou chuť a potřebnou skladbu živin.

Oddělení léčebné výživy a stravování Vítkovické nemocnice je držitelem Certifikátu kvality HACCP, který vychází z kontrol potravin na jednotlivých kritických bodech při jeho výrobě, což pomáhá předcházet znehodnocování a kažení potravin.

Nemocniční stravování podléhá striktním kritériím, která jsou přísnější než třeba požadavky na kuchyně ve školách a školkách. Vysoké nároky jsou kladeny na proces přípravy z pohledu hygieny, dodržování teplotního řetězce a samozřejmě i na volbu potravin.

Reklama

Výběr článků

Načítám