Hlavní obsah

Permoník přivezl z New Yorku zlato

Novinky, Milan Haluška
Aktualizováno

Slzy dojetí, štěstí i radosti a bouřlivé přivítání rodičů a přátel. Tak vypadal nedělní příjezd karvinského pěveckého sboru Permoník, který se vrátil po zhruba týdenní cestě Spojenými státy. Do Karviné Permoník přivezl zlato, které jeho členky vybojovaly ve věhlasné newyorské Carnegie Hall.

Foto: KS Permoník

Členky Permoníku s vybojovaným zlatem

Článek

Permoník vyrazil do Spojených států koncem března. Jeho cílem bylo zúčastnit se soutěže v newyorské Carnegie Hall, která je věhlasnou Mekkou všech profesionálních, natož amatérských umělců.

Členky souboru se v Carnegie Hall v boji o zlato utkaly se šesti dalšími sbory. "Byli tam velice významní soupeři ze Srbska, USA či Portorika. Slyšeli jsme je zpívat všechny na zahajovacím koncertě. Měli jsme tak alespoň tušení, jak to bude poté na soutěži vypadat," podotkla sbormistryně Permoníku Eva Šeinerová.

Karvinský Permoník přišel v soutěži na řadu magicky až jako poslední. Po zhruba dvacetiminutovém programu byly vyhlášeny výsledky. Po nich již bylo jasné, že zlato poputuje do Karviné.

"Vše hodnotila tříčlenná porota složená z významných odborníků. Hodnotila se především intonace, interpretace nebo dramaturgie. Každý v porotě rozhoduje za sebe. Z toho se pak skládá výsledek," dodala Šeinerová.

Procházky New Yorkem

Permoník si v rámci své cesty dopřál i několik výletů. Hned první den si v Manhattanu jeho členky stihly zazpívat před městskou knihovnou, kde je s nadšením poslouchali kolemjdoucí. Den pak zakončili v 86. patře na jedné z nejznámějších budov světa - Empire State Building, kde se natáčelo mnoho romantických scén z amerických filmů.

Druhý den byl ve znamení zkoumání různých zákoutí New Yorku. Děvčata se procházela po Wall Street, Ground Zero a Brooklynském mostě. "Na samotném jihu Manhattanu jsme viděli v dálce chloubu Ameriky - Sochu svobody, která však byla na svém ostrově jen nepatrným bodem uprostřed řeky Hudson," popsaly své zážitky členky sboru Markéta Mamicová a Petra Nádudvariová.

Třetí den si děvčata užila v Central Parku nebo Dakotě. Stihla si také zazpívat v Lincolnově centru před slavnou Alice Tully Hall. "Odpoledne nás však již čekala dlouhá a náročná zkouška u spřízněného newyorského sboru Khorikos, který nám nabídl svou nádhernou zkušebnu v kostele sv. Antonína," dodaly členky sboru.

Čtvrtý den se Permoník zúčastnil workshopu s jedním ze soutěžních porotců a dívky se tak vrhly do příprav na pátý, tentokrát soutěžní den v newyorské Carnegie Hall, který přinesl zlato.

Washington a kouzelné Niagarské vodopády

Loučení s New Yorkem proběhlo s lehkou dávkou nostalgie. Děvčata se totiž vydala do Washingtonu. První zastávkou byl Kapitol. Poté se Permoník přemístil na Arlingtonský hřbitov a skvělou tečkou za šestým dnem byla návštěva u Bílého domu.

Sedmý den se děvčata vydala k Niagarským vodopádům, které byly obklopeny nejrůznějšími kasiny a blikajícími hotely. Také zde si Permoník zazpíval.

Osmý den proběhl poslední rozlučkový koncert ve slovenském kostele uprostřed Manhattanu. "Poté náš už čekal odlet domů, na který jsme se moc těšily," uvedly členky.

Reklama

Výběr článků

Načítám