Hlavní obsah

Pěkně zmlsaná šlechta, v Dačicích uvidíte, jak si užívala kafíčka a čokolády

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Je to trochu paradox, historické moravské město Dačice leží dnes v Jihočeském kraji. Jako blízkou Telč nebo Jindřichův Hradec je založili páni z Růže. Na rozdíl od obou jmenovaných měst, hojně turisticky navštěvovaných, mají Dačice smůlu, že leží trochu stranou turistického zájmu.

Foto: archiv NPÚ, územní pracoviště Č. Budějovice

Průčelí dačického zámku

Článek

Léčivá čokoláda

Můžete se přijít podívat, na čem „ujížděla“ šlechta, Dačice 13. června otevřely atraktivní výstavu z cyklu Šlechtické neřesti Káva a čokoláda. Ale to byla opravdová čokoláda, ne náhražky a různé pokrutiny obsahující celou abecedu tělojedů, a i káva byla kávou. O čokoládě mínili lékaři, že způsobuje zácpu.

V roce 1674 v Londýně vznikla Petice žen proti kávě, v níž byla zmíněna obava o škodlivých účincích kávy na plodnost mužů. Kavárny navíc byly považovány za místa, kde se scházejí nepřátelské živly rozvracející mír.

Káva a čokoláda nebyly tedy z počátku vnímány natolik pozitivně jako čaj, který se do Evropy dostal především na základě léčivých účinků, a proto se prodával v lékárnách. Evropané nejdříve nebyli na chuť kávy a čokolády zvyklí. Teprve mléko na zjemnění a cukr pro příjemnou sladkou chuť prolomily počáteční rozporuplné reakce. Jelikož byly exotické pochutiny drahé, dovolit si je zprvu mohla jen dvorská společnost a nejvyšší šlechta...

Výstava bude otevřena od 16. června do 3. září.

Kdysi mocní Krajířové

Původní osada s kostelem svatého Vavřince zažila největší rozkvět za Krajířů z Krajku, kteří vítkovskou ves povýšili roku 1585 na město.

Rod pocházející z Kraňska přišel do Čech za vlády Václava IV., Konrád byl dvořanem. Pevně se uchytili na Landštejně.

Z Landštejna vzešly dvě krajkovské větve, Volf si ponechal Landštejn a panství na jihu Čech a Moravy, a zůstal katolíkem, druhá větev se usadila jako protestantská v Brandýse nad Labem a Staré Boleslavi. Obě větve vymřely v 16. století. Dačice celkem prosperovaly, ale zničila je třicetiletá válka, poté požáry, epidemie, takže se staly provinčním městečkem.

Novodobý prostorný zámek

To že si můžeme prohlédnout budovu Nového zámku, ve Starém sídlí městský úřad, je dílem dalších rodů, které se tu usídlily a přispěly k rozvoji regionu. Krajkovský renesanční zámek doznal úprav v nejprve barokním stylu za hraběte Heinricha Karla z Osteinu, dalším rodem, který se tu podepsal, byli Dalbergové. Těm připadlo panství v roce 1809, po Evropě běsnil Napoleon, v Dačicích se empírově, a tedy velmi moderně přestavovalo.

Až budete procházet zámkem, uvidíte, že by se vám tu také zalíbilo. Nic tmavého, ponurého, pěkně vzdušné místnosti, vše hezky uspořádáno. Když poslední Dalberg roku 1940 umírá, přechází majetek na krátkou dobu na blízké Salmy. Větev Salm-Salm si ho příliš neužila, přišel rok 1945 a bylo vymalováno.

Další roky už se moc neudržovalo, objekt byl sice veřejnosti zpřístupněn, zpustl i nádherný zámecký park. Z nejstaršího období se zachovala dvě patra arkád na nádvoří, ve výstavných reprezentačních sálech se nachází cenný empírový mobiliář, v části najdete městské muzeum.

Reklama

Výběr článků

Načítám