Hlavní obsah

Pedagogové se učili na Letní divadelní škole

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě nezačal školní rok a pedagogové z Ostravy a okolí se již učili na Letní divadelní škole v Národním divadle moravskoslezském. Program organizovala Dita Eibenová z NDM a Tereza Strmisková z Ateliéru pro děti a mládež. Na přednáškách a workshopech přednášeli špičkoví členové všech souborů NDM.

Foto: Josef Zajíc

Letní divadelní škola,27.8.2013: Ze zkoušky operní inscenace: zleva Marián Chudovský, režisér, Tomáš Brauner, dirigent, Daniel Jäger, dramaturg NDM.

Článek

V krásném hledišti divadla Antonína Dvořáka přítomné pedagogy základních a středních škol z Ostravy a okolí přivítal ředitel divadla pan Jiří Nekvasil.

Na Letní divadelní škole pro pedagogy  2013 zkušení lektoři Dita Eibenová a Tereza Strmisková představily jednotlivé procesy vzniku inscenace a také různé možnosti aktivit s dětmi a studenty.                

Své zkušenosti s mládeží na střední škole kolegům sdělila Markéta Šňuparová z Matičního gymnázia v Ostravě a Jiří Hruška z jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě. 

Největším přínosem celodenního programu byla osobní účast na zkouškách operních a baletních představeních.

Pedagogové byli svědky zahájení zkoušky opery Giuseppa Verdiho Ernani s výkladem dramaturga opery NDM Daniela Jägera. S režijním záměrem pedagogy seznámil Marián Chudovský, generální ředitel Slovenského národního divadla, který je režisérem připravované inscenace.

Mimořádným zážitkem bylo setkání s novou šéfkou baletu NDM Lenkou Dřímalovou a účast na zkoušce baletu NDM pod vedením Jenny Solan, asistentky světoznámého choreografa Jiřího Kyliána.

V odpoledních hodinách  proběhly workshopy na téma Praktická interaktivní ukázka metod pedagogické práce s inscenací muzikálu Josef a jeho pestrobarevný plášť. Co předcházelo inscenaci a režijní záměry, sdělila Gabriela Petráková, režisérka představení a šéfka operety/muzikálu NDM. S metodami dramatické výchovy k uváděné inscenaci pedagogy seznámila Tereza Strmisková.

Podle všech zúčastněných učitelů byla Letní divadelní škola pro pedagogy 2013 velkým přínosem. Seznámili se se zajímavými a novými inscenačními postupy špičkových umělců a také s novými interaktivními metodami jak pracovat s mladými lidmi před návštěvou divadelního představení a po něm.

Letní divadlení škola pro pedagogy získala akreditaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Všichni  zúčastnění na závěr obdrželi oficiální Certifikát o absolvování LDŠ.

Reklama

Výběr článků

Načítám