Hlavní obsah

Pavilon skla Klatovy zve na novou výstavu Stříbřené poklady lidové zbožnosti

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Výstava s názvem Stříbřené poklady lidové zbožnosti byla připravena u příležitosti konání 13. ročníku Barokních jezuitských Klatov. Výstava představuje v reprezentativním souboru figurky světců ze stříbřeného skla, které byly v 19. a 20. století častou ozdobou kaplí, kapliček, kostelů i domácností.

Foto: ilustrační foto z archivu Pavilonu skla PASK v Klatovech

V klatovském Pavilonu skla na vás čeká unikátní výstava s názvem Stříbřené poklady lidové zbožnosti

Článek

Součástí doprovodného programu 13. ročníku Barokních jezuitských Klatov je již po několik let také výstava v Pavilonu skla, která se vždy orientuje na mapování odrazů a inspirací křesťanské víry v užitém umění a umění ve spojení se sklem.

V letošním roce jsou tématem výstavy stříbřené figurky světců, které se staly od doby po polovině 19. století velmi oblíbenou součástí svatých koutů v domácnostech středních a nižších středních vrstev a také výzdobou mnoha malých kapliček či kostelů. Výstava byla zahájena 16. dubna a potrvá až do 16. června.

Stříbřené figurky světců si lidé často přinášeli z poutí na svatá místa a stávaly se pro ně i vzpomínkou na konkrétní pouť. Figurky jsou velmi půvabné, zhotovené specifickou technikou a obdařené patinou dotýkání.

„Nejčastěji jde o zpodobnění Ježíše Krista a Panny Marie, ale objevují se i jiní světci – častěji např. Jan Nepomucký. Stříbřené figurky pak často provázely i další artefakty ze stříbřeného skla – svícny, drobné vázičky na květiny apod. A tak také tyto předměty podobně jako v tehdejších kapličkách a svatých koutech domů a bytů doplňují i ve výstavě figurky světců. Jde o první specializovanou výstavu, která dokumentuje tento velmi zajímavý fenomén lidové zbožnosti a předměty byly zapůjčeny na dva měsíce z mnoha veřejných a několika soukromých sbírek,” uvedla kurátorka PASKu PhDr. Jitka Lněničková.

Poděkování patří Muzeu Šumavy v Sušici a Kašperských Horách, Vlastivědnému muzeu Dr. Hostaše v Klatovech, Sklářskému muzeu v Novém Boru, Národnímu muzeu v Praze, Wallfahrtsmuseum v Neukirchenu beim H. Blut, Muzeu Vysočiny v Havlíčkově Brodu, Muzeu fotoateliér Seidl v Českém Krumlově, Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a soukromým sběratelům. Pouze díky mimořádné vstřícnosti všech bylo možné na jednom místě shromáždit tematicky i technicky reprezentativní soubor stříbřeného skla souvisejícího s lidovou zbožností.

„A je zde i několik naprostých unikátů. K nim patří zejména dvě figurky Panny Marie s Ježíškem, které pocházejí z 60. let 19. století, a jsou nejstaršími zatím známými stříbřenými figurkami v evropském kontextu vůbec. Dále je to naprosto ojedinělý soubor figurek Sv. Jana Nepomuckého, z nichž zaujme nepochybně ta ze zeleného skla. Ve výstavě je také zřejmě jediná dochovaná figurka Sv. Mikuláše a mnoho dalších zajímavých exponátů,” dodala PhDr. Jitka Lněničková.

Barokní jezuitské Klatovy v Pavilonu skla

Jako doprovodný program 13. ročníku již zavedené konference Barokní jezuitské Klatovy proběhnou v sobotu 27. dubna od 11 a od 16 hodin v Pavilonu skla také dvě komentované prohlídky výstavy Stříbřené poklady lidové zbožnosti pro veřejnost.

Historik Muzea Šumavy PhDr. Vladimír Horpeniak na nich pohovoří o vzniku, tradici a různých aspektech lidové zbožnosti na Šumavě a v Pošumaví a kurátorka PASKu PhDr. Jitka Lněničková se bude věnovat tradici výroby stříbřeného skla a místu stříbřených figurek světců, které byly součástí výzdoby kaplí, kapliček, kostelů i domácností.

Reklama

Výběr článků

Načítám