Hlavní obsah

Pavel Rychetský v Brně otevřel výstavu Tváře Cejlu

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanské sdružení Paměť připravilo výstavu o lidech, jejichž osudem se stala brněnská věznice v ulici Cejl č. 71. Expozice se nachází v Alfa pasáži, Jánská 11, Brno.

Foto: Jiří Smutný

Pavel Rychetský

Článek

Výstava Tváře Cejlu je o básnících, odbojářích, intelektuálech a dalších lidech, kteří v tomto vězení strádali nebo dokonce přišli o život. Je ukázkou toho, jak se Paměť snaží otevírat minulost a rozvíjet debatu o osudech jednotlivců i celých rodin, které se postavily komunistickému režimu.

Záštitu nad výstavou převzal primátor města Brna Petr Vokřál a Konfederace politických vězňů České republiky. Expozice byla připravena s finanční podporou Jihomoravského kraje.

Výstavu zahájil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Následně zazněly verše brněnských básníků, kteří měli s vězením na Cejlu osobní zkušenost. Promluvila i první náměstkyně primátora města Brna Klára Liptáková a Miroslav Kasáček za Občanské sdružení Paměť.

Všichni připomněli neradostnou dobu zejména padesátých let minulého století a shodli se na tom, že by bylo dobré se z toho poučit a nezapomínat, aby se takové hrůzy již neopakovaly.

Výstava bude přístupná do 5. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám