Hlavní obsah

Pavel a Olga Sukovi promítali v rajhradské knihovně fotografie z Austrálie

Novinky, Jiří Smutný

Městská knihovna Rajhrad připravila na čtvrtek 7. ledna cestopisnou přednášku Poslední kontinent. Návštěvníci se dověděli mnohé zajímavosti ze vzdálené země.

Foto: Jiří Smutný

Pavel a Olga Sukovi

Článek

Pavel Suk je brněnský lékař, který se před časem rozhodl pracovat rok v nemocnici v Sydney. A to i za cenu, že bude brát podstatně nižší plat než ostatní, protože mu jeho diplom uznali jen částečně. Přesto celý pobyt hodnotí pozitivně.

Během svého pobytu u protinožců navštívil se svojí přítelkyní Olgou mnohá zajímavá místa po celém kontinentu. Přepravovali se lodí, letadlem, autem z půjčovny i pěšky. Absolvovali bezpočet náročných turistických túr, výstupů na kopce i sestupů do kaňonů, potápěli se v moři a absolvovali týdenní poznávání Tasmánie.

Posluchači se dověděli mimo jiné, že nejfrekventovanějšími sporty jsou ragby a kriket, největší rybí trh na světě je v Sydney, hlavní město Canberra má obyvatel jako Brno, ale rozkládá se na mnohem větší ploše a že Australané jsou posedlí zákazy a pokutováním.

Některé ze zákazů jsou přitom pro našince dost těžko pochopitelné. Například cedulka u okna řidiče autobusu upozorňuje cestující, že nastupovat otevřeným oknem u řidiče je zakázáno.

Pavel Suk i slečna Olga, která se za pobytu v Austrálii stala paní Sukovou, nafotili spoustu zajímavých fotek a doplnili je poutavým povídáním. Posluchači byli velmi spokojeni a ani po téměř dvou hodinách se jim nechtělo domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám