Hlavní obsah

Pátý ročník Rychtářovského koštu domácích pálenek a kysaného zelí má své vítěze

Novinky, Ilona Salajková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Košt pálenek a kysaného zelí se konal v sobotu 5. března v Kulturním domě v Rychtářově již popáté. Vysoká účast místních i přespolních dává znát, že se tato akce stala již tradiční.

Foto: Ilona Salajková

Nejlepší kysané zelí od Ivety Urbánkové

Článek

Do soutěže o nejlepší slivovici se přihlásilo přes třicet vzorků a také sedmnáct vzorků ovocných pálenek. Pro ty, kdo třeba nepálili, byla vyhlášena soutěž o nejlepší kysané zelí.

Pravidla soutěže byla neúprosná. Každý, kdo se chtěl pochlubit a nechat si ostatními zhodnotit kvalitu své pálenky, odevzdal půl litru moku. V prvním kole téměř stovka degustátorů z řad široké veřejnosti měla velmi náročný úkol: poslat do finále tři vzorky z dvanácti.

„Nikdy jsem se takové akce neúčastnila a strašně se bavím, sice slivovici normálně nepiji, a je moc zajímavé, jak jsou chutě rozdílné. To bych fakt nikdy neřekla,“ sdělila jedna z účastnic, která pochází až z Ostravy, a v Rychtářově byla na návštěvě u příbuzných.

V průběhu prvního rozřazovacího kola se do hospody chodilo hodnotit zelí, jehož aroma se šířilo celým prostorem. V krátké chvíli byly však vzorky rozebrány, takže kdo zaváhal, ne… (nehodnotil). Ze sedmi vzorků nejvíce chutnalo zelí rychtářovské hospodyňky Ivety Urbánkové, která si odnesla hlavní cenu – hliněný zelák. Doufáme, že jej použije a v příštím roce bude její zelí opět excelovat. Bohužel se o svůj tajný recept nemíní dělit s ostatními, což chápeme. Dalšími ohodnocenými „nakládači“ zelí se stali místní Marie Vojtková a Marian Gurka.

Finálové vzorky hodnotili už VIP degustátoři, ti, kteří se zúčastnili akce věnováním vzorku. „Jsou to ti nejpovolanější, umí dobře vyhodnotit kvalitu pálenky,“ uvedla Ludmila Mikulášková, jedna z organizátorek. I když určité pochybnosti zde jsou, že pokud mají dobře „přechutnaný“ svůj vzorek, ostatní jim nemusí chutnat. Z tohoto kola bylo po přísném hodnocení sestaveno pořadí.

Přestože se již nerozlišovaly pálenky ze švestek a ostatního ovoce, zvítězila bezkonkurenčně pravá slivovice Cyrila Sigmunda z Rychtářova se 116 body.

Druhé a třetí místo bylo bodově velmi vyrovnané. Stanislav Zaorálek z Lípy u Zlína získal 79 a Milan Řezníček z Březolup 77 bodů. Další místa patřila opět rychtářovským – Ivanu Navrátilovi, Josefu Kankovi a Stanislavu Vévodovi.

Rychtářov opět ukázal, jak je důležité v současné hektické době udržovat tradice, že se místní umí bavit a komunikovat i bez mobilů a internetu. Po celou dobu krojované ženy a dívky z Rychtářovské chasy rozlévaly pálenky, nosily občerstvení a staraly se o pohodlí a zábavu účastníků. Dokonce pro tuto příležitost nacvičily taneční vystoupení.

Zábava se rozjela až do pozdních nočních hodin, k čemuž přispělo i duo MIGHO složená z harmonikáře, kytaristy a vozemboucha, tedy vlastně hráče na vozembouch. Vždyť bylo třeba dopít všechny zbytky pálenek, aby se do příštího roku třeba nevypařily nebo nezkazily!

Je vidět, že pokud Moped Team Rychtářov nemůže vzhledem k počasí aktivně trénovat, umí se dobře bavit a zorganizovat skvělou akci pro ostatní.

Reklama

Výběr článků

Načítám