Hlavní obsah

Pátý ročník Dominion Tour zahájil v Ústí nad Orlicí sérii turnajů

Novinky, Stanislava Dvořáková

V sobotu 25. ledna Klub Exit v multifunkčním sále Jednoty bratrské v centru města Ústí nad Orlicí zahájil šňůru turnajů 5. ročníku Dominion Tour 2014 pro říjnovou finálovou soutěž na festivalu deskových her Deskohraní v Praze.

Foto: Stanislava Dvořáková

Dominion Tour 2014 vyhlásil v Ústí nad Orlicí první vítěze.

Článek

Dominion je moderní společenská hra, která byla Akademii her oceněna jako Hra roku 2009. Důvodem úspěchu byl originální herní princip, jednoduchá pravidla a krátká herní doba. Hrát lze ve dvou, třech i čtyřech hráčích s možností nepřeberného množství variant.

Z tohoto důvodu v roce 2010 proběhla řada turnajů hodnocených postupovými body pro finálovou soutěž Mistrovství republiky konanou vždy v říjnu v Praze na mezinárodním festivalu deskových her Deskohraní a následnou účastí vítěze na Mistrovství světa při veletrhu Spiel v Essenu.

V letošním roce se tak popáté vydává Dominion Tour na pouť po celé republice. Turnaj organizuje DUHA-Děsir (Sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi) a seznámit se s ní lze v řadě míst, kde se odehrají místní turnaje a dalších deset hlavních turnajů ve vybraných městech. Postupové body bude možné získat na příklad ve východočeské oblasti v Týništi nad Orlicí, Hradci Králové a Litomyšli, dále v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Plzni, Karlových Varech, Českých Budějovicích a mnoha dalších městech.

Pro jednoduchá pravidla je soutěž otevřená jak pro nováčky, tak pokročilé a mohou přijít i ti, kteří se hru naučí během turnaje nebo si ji jen vyzkouší. I tak mohou získat nějakou cenu či postupové body.

V sobotu 25. ledna se v Exit klubu v Ústí nad Orlicí poprvé v letošním roce na místním turnaji sešlo 22 účastníků z Východočeského kraje s početným zastoupením DDM Týniště nad Orlicí, kde se 1. března uskuteční první hlavní turnaj. Jeden účastník přijel i z Brna.

Hrálo se u osmi stolů na pět kol. Počátečním vkladem bylo 7 měďáků a 3 statky, s kterými měl hráč možnost provádět různé akce a nákupy. Zvítězil ten, jehož bodové karty dávaly nejvyšší bodový součet.

Na základě bodových součtů, které určují vítězství v jednotlivých kolech je pak vyhlašován celkový vítěz kategorie juniorů do 13 let a seniorů, kteří v průběhu turnaje hrají společně. Mimo diplomu a věcné ceny získávají postupové body. Bonusem je přímý postup na finálový turnaj, který v Ústí nad Orlicí byl získán 3 juniory a 2 seniory.

Hlavním rozhodčím a zároveň hráčem, jelikož se jednalo o místní turnaj, byl mistr ČR z roku 2011 a 2012 Jan Vaněček z Hradce Králové, který vyhlásil následující vítěze.

V kategorii juniorů 1. místo získala Natálie Fincencová z Týniště nad Orlicí, na 2. místě skončila Šárka Kříšťáková z Týniště nad Orlicí a na 3. místě Klára Dostrašilová z Ústí nad Orlicí.

V seniorské kategorii zvítězila Eva Jenčíková z Týniště nad Orlicí, před Janem Vaněčkem z Hradce Králové a Janem Kašparem z Ústí nad Orlicí.

Zároveň Klub Exit vždy v pátek od 18.00 do 24.00 hodin otevírá hernu deskových her pro veřejnost, kam si mohou zájemci přijít zahrát a také se naučit Dominion. Vstup do herny je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám