Hlavní obsah

Páteční večer bude na klatovském náměstí v režii Michala Ambrože a nové Hudby Praha

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V pátek 31. srpna vystoupí na klatovském náměstí Michal Ambrož – jedna z nejvýraznějších osobností české hudební scény s obnovenou sestavou Hudby Praha. Koncert začne v 19.00 hodin předkapelou Snikers. Akci pořádá Městské kulturní středisko v Klatovech. Vstup na koncert je zdarma.

Foto: Ilustrační foto z archivu Michala Ambrože

Páteční večer bude na klatovském náměstí v režii Michala Ambrože a nové Hudby Praha

Článek

Michal Ambrož (64) je český rockový zpěvák, kytarista, skladatel a textař, nejvíce známý jako frontman kapel Jasná Páka, Hudba Praha a Divoký srdce.

Po absolvování gymnázia vystudoval na Státní konzervatoři v Praze obor klasická kytara ve třídě profesora Jiřího Jirmala. Už od svých patnácti let účinkoval ve folkových kapelách (Musica Nova, AB).

V roce 1981 stál u zrodu legendární pražské novovlnné skupiny Jasná Páka po dvou letech umrtvené administrativním zákazem na základě známého článku v ideologickém týdeníku KSČ Tribuna „Nová vlna se starým obsahem". Od roku 1984 kapela pokračovala v pozměněné sestavě jako Hudba Praha a do svého rozchodu o dvanáct let později stihla natočit a vydat čtyři kritikou i posluchači vysoce ceněná řadová alba (Hudba Praha, Maelström, Maják, Divoký srdce).

K obnovení činnosti došlo roku 1999. Mezitím založil v roce 1996 společně s bývalými členy kroměřížské formace Nšoči nový soubor Divoký srdce, s nímž postupně zrealizoval alba V moci noci, Kajuvej a Pozdní sběr.

Jedna z nejvýraznějších osobností české hudební scény Michal Ambrož se v roce 2015 po těžké nemoci vrátil na pódia s vlastní novou skupinou Hudba Praha.

V květnu 2016 vydal pod producentským dohledem Davida Kollera výbornou sólovou desku Srdeční příběh. Na tu David Koller vybral skladby ze všech tří Ambrožových kapel Jasná páka, Hudba Praha a Divoký srdce.

Na albu Srdeční příběh vyšly předělávky starších Ambrožových písní v omlazených aranžích, které překvapily. Na koncertech však Hudba Praha hraje i další starší kousky. „I hodně tradiční věci vycházejí malinko jinak, než jak je hrála původní Hudba Praha, už proto, že je hrají jiní lidé. Ale je to taky tak, že některé písně prostě nemá cenu předělávat, protože znějí dobře tak, jak zněly na původních nahrávkách. Takže u některých budou změny, u jiných ne,” vysvětlil tehdy Michal Ambrož. 

Ambrož nezavrhuje ani další desku. „Samozřejmě mám v šuplíku nějaké polotovary a zároveň jde pořád vybírat ze starých písní. Takže si dovedu představit, že by to byl mix nových věcí a předělávek,” upřesnil muzikant.

Kromě aktivního muzicírování Michal Ambrož moderuje na Rádiu Beat pořady Kalumet a Naděje Beatu. Mimo hudební činnost také řídí provoz malé vodní elektrárny na řece Sázavě. Přes matku je vnukem malíře Jana Zrzavého.

Kapela Michal Ambrož & Hudba Praha se v pátek 31. srpna na klatovském náměstí představí v následující sestavě: Michal Ambrož (zpěv), Michal Pelant (kytara, zpěv), Jakub Vejnar (baskytara), Jakub Doležal (saxofon, zpěv), Martin Kopřiva (bicí), Magdalena Krištofeková (zpěv), Matěj Belko (klávesy), Radovan Jelínek (kytara, housle) a Markéta Tošovská (zpěv).

Reklama

Výběr článků

Načítám