Hlavní obsah

Pasování prvňáků na čtenáře uzavřelo školní rok v kladenské knihovně

Novinky, Lenka Kalousová

V Městské knihovně v Kladně právě skončil 8. ročník úspěšného projektu Pasování prvňáků na čtenáře. Bezmála 600 dětí z 13 škol v Kladně a okolí se zúčastnilo knihovnické akce s názvem Poprvé do školy – Poprvé do knihovny.

Foto: Lenka Kalousová
Článek

Prvňáci v průběhu roku dvakrát navštíví knihovnu, představí se sově Rozárce, která je pak provází i při dalších návštěvách. Poprvé děti přijdou začátkem školního roku, seznámit se s knihovnou, podruhé již knihovnicím v dětském oddělení předvedou, co se za osm měsíců ve škole naučily. Společně si přečtou pohádku, vypočítají příklady a také představí knihy z edice První čtení.

Když žáci úspěšně zvládnou výuku první třídy ZŠ, v knihovně prokáží své vědomosti, schopnosti a dovednosti, jsou při třetí návštěvě slavnostně pasováni na „rytíře Řádu čtenářského“.

Hlavním posláním projektu je snaha naučit děti chodit do knihovny. Knihovníci chtějí dětem nejen ukázat, že kniha je jejich kamarád, partner i pomocník, ale taky to, že po přečtení mají knížku včas a v pořádku vrátit.

Vedoucí Oddělení pro děti Elena Hantáková říká: „V našem úsilí nás podporují školy, které zahrnuly projekt do svých osnov, učitelé a vychovatelé, kteří chodí s dětmi do knihovny nejen v první třídě, ale po celou dobu jejich školní docházky. Podporuje nás Svaz knihovníků a informačních pracovníků, který každoročně osloví známého českého spisovatele, aby pro prvňáky napsal knihu. Letos to byla Magdalena Wágnerová. A samozřejmě nesmíme zapomenout na podporu rodičů.“

I v tomto roce přijal pozvání na pasování primátor Statutárního města Kladna Ing. Jiránek, náměstek a bývalý poslanec PČR Ing. Bernášek a v neposlední řadě také ředitel Sládečkova vlastivědného muzea PhDr. Kuchyňka. Děti po složení slibu poklekly pod tepaným mečem, z rukou ředitele knihovny Ing. Kubici převzaly dárky, i osvědčení o pasování. To si spolu s rodiči mohou zdarma vyměnit za průkazku do knihovny.

Další ročník Pasování prvňáků na čtenáře / Poprvé do školy - poprvé do knihovny bude zahájen již v září tohoto roku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám